facebook

Събития

izlojba-genite_678x410_crop_478b24840a
27.02.2023 09:00
Събития

Изложба „Танцуват ли гените?“

Библиотека, II етаж

Организатори:

Център за книгата, Библиотека


Библиотеката на Нов български университет напомня чрез изложбата от книги и статии „Танцуват ли гените?“ за датата 28 февруари 1953 г., когато Джеймс Уотсън и Франсис Крик предлагат двойноспирален модел на молекулата на ДНК. Нобелова награда за физиология или медицина през 1962 г. получават за двойно-верижния модел на структурата на ДНК американският биолог Джеймс Дюи Уотсън, британският молекулярен биолог и физиолог Франсис Крик и английският биофизик и молекулярен биолог Морис Уилкинс. В книгата си „ДНК тайната на живота“ нобеловият лауреат Джеймс Уотсън и Анрю Бери пишат: Тя не само роди изумителни прозрения за фундаменталните биологични процеси, но оказва все по-силно влияние върху медицината, земеделието и правото. ДНК вече не представлява интерес само за учените…тя засяга всички нас.

 

Изложбата от книги и статии в Нов български университет „Танцуват ли гените“ включва документи, които са част от традиционните и електронни колекции на Библиотеката. Към изложбата е съставена библиография и всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 31 март 2023 г. В избраната библиография има 72 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от колекциите „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO, JSTOR,  ScienceDirect, „University Press Ebook Collection“ на  ProQuest, и статии с открит достъп от De Gruyter и Springer.

 

По изложба „Танцуват ли гените“ работи екип от библиотекари и специалисти,  съставител на библиографията е Пенка Караиванова, библиографски редактор е Светлана Иванова, графичен дизайн на плаката – Георги Младенов, организация и текст Гергана Мартинова.