facebook

Събития

medea_678x410_crop_478b24840a
17.04.2019 18:00
Събития

Изложба „ТЕРЕН МЕДЕЯ“

Софийска градска художествена галерия

Куратори:
Снежина Петрова и Весела Ножарова

Графичен дизайн:
студио „Луноход“/Теодора Симова

Режисьор:
Десислава Шпатова


Изложбата представя етапи от реализацията и надграждането на проект „Медея“ - един от главните акценти в артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Проектът изследва възможностите на съвременния театрален продукт да осъществява интеграционна и образователна роля чрез включване на деца от  различни етнически общности в Пловдив в театралния спектакъл „Медея“.

Двугодишната работа с над 75 деца доведе до разширяване обхвата на проекта и стартирането на нови:  „Походът на аргонавтите от Филиповци и Факултета“ и #clipclaptheatre - Кампания за подкрепа на образованието по театър за деца, които бяха подкрепени от Столична програма „Култура“ и Национален фонд „Култура“.

Изложбата представя видео-записи от психодраматичните работилници, водени от Александра Гочева, Георги Гочев, Снежина Петрова, заснети от Найо Тицин и Васил Гарнизов, детски рисунки и макети, изработени в художествените работилници на Цветелина Спиридонова, фотографиите на Павел Червенков с актьорския екип на проекта, сценографските проекти на Зина Генч и нейни студенти от Akademie der Bildenden Künste München и видеоинсталация „clipclaptheatre“. Текстовете за изложбата са изготвени съвместно с Ивет Михелфелдър – доцент в института по театрознание към Ludwig-Maximilians- Universität  München – и нейни студенти.  Ще звучи фонограма от музикалните репетиции с Асен Аврамов и обученията на децата.

Защо ТЕРЕН МЕДЕЯ?

Защото докато работим на ТЕРЕН в различни етнически общности в Пловдив и София, ние разширяваме обхвата на съвременния театрален продукт и даваме достъп до неговия ТЕРЕН на нови групи и публики. Така се въвлякохме в образователни и социални инициативи, каквито не предполагахме преди две години.  

Вярваме, че ТЕАТЪРЪТ Е ТЕРЕННО изследване на границите ни като артисти, граждани и възрастни, които се опитват да си припомнят детството на човешката цивилизация през митове, игри, празници, картини и песни.

ТЕРЕНЪТ има свойството да отключва творчески интуиции за ТЕАТЪР.