Събития

together-cover_678x410_crop_478b24840a
13.11.2018 14:00
Събития

Изложба „ЗАЕДНО“

(графични портрети и илюстрация)

Галерия „Свети Лука“, бул. „Сливница“ 134, етаж 2

Организатори:
проф. Екатерина Русинова,
доц. д-р Калина Христова
департамент „Изящни изкуства“

Водещ:
доц. д-р Калина Христова

Модератор:
г-жа Лилия Балева – директор на НГПИ „Св. Лука“, гр. София

Участници:
проф. Екатерина Русинова, доц. д-р Калина ХристоваИзложбата ЗАЕДНО представя две художнички-преподавателки в Нов български университет – професор Екатерина Русинова и нейната дъщеря доц. д-р Калина Христова. Колекцията е съставена от портретни графични рисунки и цветна графика и илюстрация.

Авторките са нарекли третата си съвместна изложба „заедно“, не само защото ги свързва родство като майка и дъщеря, но най-вече заради общото им възхищение пред класическата рисунка в изобразителното изкуство, но и поради факта, че я използват често и с лекота в своите творби, пречупена през индивидуалния им творчески усет и амплоа. В конкретната експозиция са подбрани творби на авторките, които показват близкия им подход към рисунката и портрета. Взаимното хармонизиране при избора на изразни средства, както и в предпочитаните класически графични материали: пастелен молив, туш и перо, акварел, акрил.

Професор Екатерина Русинова е завършила специалност „Приложна графика“ в Национална художествена академия при професор Александър Поплилов. Работи в областта на графичното оформление на етикета и опаковката, както и в областта на изящната, графична рисунка. От 1992 до 1997 г. професор Русинова работи като преподавател по рисуване и заместник-директор на Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“. Член е на Съюз на българските художници, секция „Графичен дизайн“.

От 1998 г. работи като преподавател по приложна графика и рисуване в Нов български университет, където е и дългогодишен ръководител на департамент „Пластични изкуства и дизайн“ и „Изящни изкуства“.

Доц. д-р Калина Христова завършва с отличие бакалавърската си степен в Национална художествена академия, в специалност „Графика“, а магистърската в програма „Графично и пространствено проектиране“ в НБУ. Специализира в Художествената академия за изящни изкуства във Виена, в класа на професор Франц Граф.

От 2004 година е преподавател в НБУ по рисуване, графика и илюстрация, рекламна графика. Има редица участия в общи, както и самостоятелни изложби в България и чужбина. Работи в областта на рисунката, цветната графика и илюстрацията. Член е на СБХ, секция „Графичен дизайн“.