facebook

Събития

events-fd1387497ec2a48d99ebe6f15af1bef6_678x410_crop_478b24840a
06.01.2017 18:00
Събития

Камерен концерт

Зала БИАД, ул. „Раковска“ №108

Организатор:
департамент „Музика“

Участници:
Невена Атанасова – флейта
Мария – Десислава Стойчева - пиано


Програма:
Морис Равел – Сонатина (аранжимент за обой и пиано: Давид Валтер)
Modere
Mouvement de menuet

Франсис Пуленк – Соната FP 164
Allegro malinconico
Cantilena: Assez lent
Presto giocoso

Цезар Франк – Соната, ла мажор
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo – Fantasia: Ben moderato
Allegretto poco mosso

Невена Атанасова е родена през 1997 г. в Пловдив. Първоначално изучава математика, но успоредно с това се занимава с музика, като свири на блокфлейта и виола. На 12-годишна възраст постъпва в НУМТИ „Добрин Петков“ в класа на д-р Ивайло Василев. Първият си рецитал изнася година по-късно. Невена Атанасова е носителка на отличия от редица национални и международни конкурси, сред които е Втора награда на Международния конкурс „Млади виртуози“ в София през 2014г. Тя става първенец на Випуск 2015 година НУМТИ „Добрин Петков“ и получава наградата „Добрин Петков“.

Невена Атанасова развива кариерата си на камерен музикант, като свири в трио с цигулка и пиано или в ансамбли от флейтисти. Участвала е в майсторските класове на проф. Лидия Ошавкова (България), проф. Георги Спасов (България), Христо Христов (България / Германия), Явор Желев (България), Патрик Галоа (Франция), Луиза Село (Италия) , Андраш Адорян (Унгария / Германия), Марио Карбота (Италия), проф Ада Джоунс (САЩ). През 2015г. изпълнява Концерта за флейта на Карл Нилсен като солист на Пловдивския симфоничен оркестър, дирижиран от Константин Добройков. В момента Невена Атанасова се обучава в Кралския колеж по музика в Лондон при Саймън Чанинг и Сюзън Милан.

Мария-Десислава Стойчева е родена на 2 юли, 1997 в гр. Пловдив. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст, а от 2004 г. е ученичка в НУМТИ „Добрин Петков“ - Пловдив, където се обучава в класа по пиано на г-жа Елена Велчева до учебната 2013-2014 г. От октомври 2013 е курсист в НБУ – София в класа на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си. Участва в майсторски класове под ръководството на проф. Людмил Ангелов, проф. Жан-Бернар Помие, проф. Иван Дреников, проф. Дмитри Рацер, проф. Борислава Танева, проф. Милена Моллова, проф. Виктор Чучков, проф. Тамара Поддубная, проф. Атанас Куртев, проф. Стела Димитрова-Майсторова, Стефка Перифанова, Владимир Валяриевич, Аглика Генова и Любен Димитров, както и в концерти в рамките на фестивалите „Софийски музикални седмици“ в зала „България“ и „Мартенски музикални дни“, Русе и в залата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

През пролетта на 2015 г. участва в 16-ото издание на „Великденски музикален фестивал“, като солист на Варненска филхармония и в концерт с оркестъра на гр. Шумен. Избрана е за участник и стипендиант в 17-ото издание на курса по камерна музика „Musica Mundi“, проведен през лятото на 2015 г. в Белгия. Участва в концерт-представяне на млади таланти в рамките на 5-ото издание на фестивал „Пиано Екстраваганца“, проведен в залата на Военния клуб в София. Мария-Десислава е носител на стипендията за изключителни умения на фондация „Комунитас“ и член на клуба на „Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Носител е на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали, сред които: Международен конкурс за пианисти, Ниш, Сърбия – 2-ра награда (Първа неприсъдена); I Европейски клавирен конкурс „Citta’ di Empoli-Premio SilVer“, Емполи, Италия-2-ра награда; XXIV Международен конкурс за млади музиканти „Città di Barletta“ Барлета, Италия-1-ва награда; XVIII Международен младежки музикален конкурс; X Международен клавирен конкурс „Chopin golden ring“, Радовлица, Словения – 2-ра награда (Първа неприсъдена) и специална награда за най-добро изпълнение на виртуозен етюд; IV Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“, Варна, България - 1-ва награда; Конкурс за млади пианисти „Стелла Ослекова“ – 1-ва награда, рецитал във Виена, Австрия и специална награда на Държавна oпера – Пловдив.