Събития

dsc-0065_678x410_crop_478b24840a
07.02.2019 18:00
Събития

Камерен концерт

Милена Моллова (пиано), Марио Карбота (флейта, Италия) и Лиляна Кехайова (виолончело)

Галерия УниАрт

Организатор:
департамент „Музика“

С участието на:
Милена Моллова (пиано), Марио Карбота (флейта, Италия) и Лиляна Кехайова (виолончело)

 

ПРОГРАМА
Карл Мариа фон Вебер – Трио за пиано, флейта и чело в сол мажор, оп. 63.
I. Allegro moderato
II. Scherzo. Allegro vivace
III. Schäfers Klage - Andante espressivo
IV. Finale. Allegro
Нино Рота – Трио за пиано, флейта и чело (световна премиера)
I. Allegro ma non troppo
II. Andante sostenuto
III. Allegro vivace con spirito

МИЛЕНА МОЛЛОВА е великолепен пианист, музикален педагог, почетен професор на Нов български университет, дълги години професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а понастоящем Председател на Училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Проф. Моллова е един от доайените на българската клавирна школа, практикуващ пианист с изключително активна концертна дейност, изнасящ всяка година десетки концерти в страната и в чужбина като солист и камерен изпълнител. Тя е изградила редица блестящи пианисти, които със своя талант покоряват световните сцени. Проф. Моллова е виден обществен деятел в областта на българската култура, който със своите изключително безкомпромисно честни и ярки позиции се нарежда сред най-активните музикални дейци, участващи в дебати за развитието на съвременната ни култура, на музикално образователните институции, за перспективите и философията на съвременното музикално изкуство и образование.

МАРИО КАРБОТА е лауреат на множество награди от конкурси, сред които се откроява тази от конкурса „Франческо Чилеа“. Високо оценен от публиката и музикалната критика, Карбота свири в цяла Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните зали – Голямата зала на Мюзикферайн, Виена; Рудолфинум, Прага; Зала „Джузепе Верди“ в Миланската консерватория, Глен Гулд Студио в Торонто и др. Карбота осъществява световни премиери на много произведения от италиански композитори: Катанео, Коняцо, Гризиджовани, Ермирио, Фелегара, Гелмети, Посио, Пиачентини, Солбиати, Талиети, Талмели и др., част от които посветени на него. Разнообразната му дискография за Dynamic, Tactus, Nuova Era и Rugginenti включва записи на Джузепе Самартини, интеграл на Нино Рота, песните на Гаспар Фюрстенау (в сътрудничество с Хора на швейцарското радио, Лугано), интегрални дуа за флейта и цигулка с Луиджи Алберто Бианки, шест квартета и концерт за флейта на Алесандро Ролла и пълния списък концерти за флейта на Саверио Меркаданте. Марио Карбота прави курсове и майсторски класове в университета в Амарило, Тексас и e създател на Международната музикална академия в Милано.

ЛИЛЯНА КЕХАЙОВА е четвърто поколение музикант. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София, а бакалавърска и магистърска степен във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лиляна Кехайова работи с най-видни педагози: Антон Никулеску (Румъния), Доминик Де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия), Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др. Концертира активно и гостува на фестивали в Австрия, Италия, България, Хърватска, Сърбия, Турция и Чехия, където има възможността да застане на сцената до големи музиканти, както и да свири като солист в престижни зали. От 2014 Лиляна Кехайова е генерален секретар на Лятната музикална академия във Виена „International Music Academy Orpheus“. Член е на Виенския камерен оркестър „Vienna Classical Players“ и редовен артист в академичен оркестър Камерата Орфика НБУ. От 2018 Лиляна Кехайова е преподавател по виолончело в Нов български университет. Тя е стипендиант на „Thomastik-Infeld Vienna“, на „Bank Austria“, в 2012 печели голямата стипендия на австрийската фондация „Alban Berg“.