facebook

Събития

max-reger_678x410_crop_478b24840a
29.02.2016 19:00
Събития

Камерен концерт, посветен на 100-годишнината от смъртта на композитора Макс Регер

Музей за история на София, пл. „Бански“ №1

Организатори:
департамент „Музика“
Музей за история на София

Водещ:
доц. д-р Албена Кехлибарева

Участници:
Албена Кехлибарева – мецосопран/пиано,

Със специалното участие на:
Марио Хосен – цигулка,
проф. д-р Райнер Бишоф – доктор хонорис кауза на НБУ,
Димитър Тенчев – виолончело,
Златка Ангелова – пиано, челеста.

Концертът е посветен на 100-годишнината от смъртта на композитора Макс Регер и с това става българския принос към световното отбелязване на този годишнина. Творбите на Регер, включени в програмата, както и вокалния цикъл на Бишоф „Една година в кулата с Хьолдер“ се изпълняват за първи път в България, а соловата творба за цигулка „Хава Нашира“ е посветена на Холокоста.

В програмата се изпълняват и произведения на значими български композитори – Георги Арнаудов, Кирил Илиевски, Димитър Христов – преподаватели в НБУ. Това изяснява драматургичната концепция на концерта „Паралелни времена“, успоредяваща линиите на късния романтизъм и съвременността. Концертът е съпроводен с мултивизия.

Според световната музикална критика Албена Кехлибарева, доц. д-р, е изключително рядко явление в концертната практика на певица и пианист, представяща в уникална симбиоза своите изпълнения, в които са съчетани принципите на българска, немска, френска и италианска вокална и инстументална школа. Има повече от 30-годишна концертна и звукозаписна дейност. Освен като солистка в кантатно-ораториални концерти, реализира над 1000 рецитала в прочути катедрали в Европа като дуо глас и орган с органисти от международна величина – Дирк Елземан, Волфганг Зайфе, Клаудио Брици, Матиас Якоб, Еза Тойвола, Биьорн Виде, Нева Кръстева и др. Съвместно със съпруга си, тонрежисьора Христофор Стоянов, осъществява над 20 компакт дискови продукции/също и DVD/ за водещи звукозаписни къщи с класически и рядко изпълнявани творби. Изпълнява интегрално творчеството на Хуго Волф с неговите новоиздадени оркестрови, органови и клавирни песни. Член на Волфовото общество във Виена от 1991. Печелила е престижни международни и национални награди. През настоящата 2016, освен педагогическите, концертните и звукозаписните си ангажименти, доц. д-р Албена Кехлибарева е единствената досега българка, поканена от университета и международния институт „Макс Регер“ в Лайпциг, за участие като лектор на Лайпцигската конференция през май, посветена на историческата стогодишнина на композитора Макс Регер.

Проф. д-р Райнер Бишоф е световноизвестен съвременен композитор, автор на философски студии, водещ мениджър в областта на музиката. Роден е във Виена през 1947 г. Продължител на традициите на Втората виенска школа – Шьонберг, Веберн и Берг. Райнер Бишоф много често изтъква и влиянието и значението на своя учител Ханс Апостел. 

Творчеството на Бишоф обхваща всички жанрове на музиката –
симфонична, камерна, оперна, инструментална.

Сред някои от по-особените функции на композитора са:
Генерален секретар на Виенските симфоници от 1988 г., Председател на австрийските композитори, президент на международното общество „Густав Малер“, вицепрезидент на международното общество „Албан Берг“ – Виена.

Проф. Райнер Бишоф изнася лекции по композиция и философия в Консерваторията и във Висшето училище за музика и сценични изкуства – Виена, както и като гост-лектор в различни университета в Европа. В България е гостувал многократно като гост-лектор на департамент „Музика“ на Нов български университет, където изнася семинари на различни теми, свързани с музика, естетика и философски аспекти на музиката. Неговият труд „За европейския дух“ е издаден в България през 2010 г. от издателство „ Д-р Иван Богоров“.
Авторитетът и известността на проф. Райнер Бишоф, заедно с неговото желание да бъде полезен на Нов български университет за програмите по музика направиха възможно сключването на договорите с Виенския университет и Виенската консерватория, както и с други европейски институции в областта на музиката.
Удостоен е с титлата “Доктор хонорис кауза“ на Нов български университет на 28 май 2008 година.

Почетен професор на НБУ, д-р Марио Хосен дебютира като солист на оркестър още на 8-годишна възраст. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен свири с редица оркестри, между които: Английски камерен оркестър, Брукнер оркестър Линц, Кралска филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски“ на Московското радио, Оркестър на Миланската скала, Симфоничeн оркестър на БНР, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много други. Изявява се в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония. Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Именитият виртуоз е почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти - носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор на редица международни проекти. Причина за създаването на Академичен оркестър „Камерата Орфика НБУ“ и Първия международен цигулков фестивал във Варна, 2015 година. Вече няколко години успешно провежда и Международната академия „Орфеус“ във Виена, Австрия.

Ас. д-р Златка Ангелова е пианист и клавирен педагог. Родена през 1975 в София, обучението си свързва с едни от най-значимите български музиканти: Милка Митева, Стела Димитрова-Майсторова, Милена Моллова, Савка Шопова-Маркова, Жени Захариева, Димо Димов. Работи с известни имена като Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Стоян Попов, Руско Русков, Мила Дюлгерова, Анатоли Кръстев и др. Златка Ангелова развива активна концертна дейност като камерен изпълнител в различни състави в България и чужбина. Печели награди от многобройни конкурси. През 2003 заедно с пианиста Марио Ангелов сформира клавирно дуо и прави премиерни изпълнения в България и извън страната на произведения за четири ръце. През февруари 2015 защитава докторска дисертация на тема: „Изкуството да се свири на клавесин“ (1717) от Франсоа Купрен Великия - история, теория, практика“. Интересите й са насочени особено към клавирната педагогика и изкуството на съпровода.

Димитър Тенчев е соло виолончелист в Камерен Ансамбъл „Софийски Солисти“. Завършва НМА в класа по виолончело на големия български виолончелист проф. Здравко Йорданов. Членува в множество камерни ансамбли в България и чужбина. Водач на басовата група към музикалната академия „Киджана“ (Сиена, Италия), А С О към ДМА и НСО. Димитър Тенчев се изявява и като солист (България, Испания, Германия, Уелс и др.). Участва в създаването на уникалния за България ансамбъл от 12 виолончели. В момента е член и на Quarto Quartet. Високо ценен изпълнител на съвременна музика.