Събития

burnt-close-up-composition-934067_678x410_crop_478b24840a
15.06.2019 19:00
Събития

Камерен концерт Шубертиада Шуберт и Моцарт

Концертен цикъл Солисти Интерпретатори

Камерна зала България

Организатор:
департамент „Музика“

Със съдействието на Софийска филхармония Софийски музикални седмици 2019 – 50-то юбилейно издание 140 години София – столица на България

Проф. д-р Милена Шушулова


Участници:

Людмил Ангелов (пиано)
Марио Хосен (цигулка)
Румен Цветков (виола)
Лиляна Кехайова (виолончело)
Маргарита Калчева (контрабас)


ПРОГРАМА / PROGRAM

A. Mozart Klavierquartett, KV 478

Allegro

Andante

Rondeau

 

Schubert Forellen-Quintet, D667

Allegro vivace

Andante

Scherzo

Thema mit Variationen

Allegro giusto

Людмил Ангелов е изключителен съвременен пианист-виртуоз, ученик на Константин Станкович. Носител на многобройни награди, сред които „Виртуози на клавирната музика“ (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), „Фредерик Шопен“ (Полша, 1985), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997). Член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо. Носител на наградата „Аполон Токсофорос“ на Фондация Аполония и медал „GLORIA ARТIS“ на Министерството на културата на Полша за изключителен принос към полската култура. Изнася рецитали, концерти с камерна музика. Солист на всички български и редица реномирани чуждестранни оркестри, дирижирани от Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Марк Андре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жозеп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Милен Начев, Владимир Кираджиев, Росен Миланов, Найден Тодоров и др. Няколко пъти представя всички клавирни творби на Шопен, в цикли от рецитал-концерти в сезон 1987/1988, през 1999 „Интеграл Шопен“ в Мадрид и други градове на Испания, в 2010/2011 в България и по света. Компактдискът му с Ронда и Вариации нa Шопен е награден от Националния Шопенов институт във Варшава c „Grand Prix du Disque Chopin“. Свири в най-престижни зали. Записва за компаниите RCA, Gega New, France Classique, Pentatone, Danacord, Nоn Profit Music, Toccata Classics и Hyperion. В 3 компактдиска реализира „Интеграл на клавирните концерти на Панчо Владигеров“ (2015). Основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо, Испания. Почетен професор на НБУ от 2011. През 2019 ще се проведе неговият 10 международен майсторски клас по пиано „ГОЛЕМИТЕ ПИАНИСТИ-КОМПОЗИТОРИ“ в Нов български университет (7-21 юли 2019).

Марио Хосен е виртуоз със световна известност. Той прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле оставя важен отпечатък върху кариерата му. Работи с Руджеро Ризи и Ифра Нийман. Носител е на престижни награди. Смятан е за един от най-добрите съвременни интерпретатори на Паганини. Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които Английския камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на БНР – София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много др. Гастролира в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония и др. Марио Хосен концертира и записва със световни артисти като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, предоставена от Австрийската национална банка. Марио Хосен е почетен професор на НБУ. Той е основател и артистичен директор на Международната академия и музикален фестивал "Орфеус", която се провежда ежегодно във Виена (Австрия). Редактор и изследовател на творчеството на Паганини за едно от старите музикални издателства в света "Musikverlag Doblinger" Виена. Марио Хосен e удостоен с престижната награда „София“ за музика и с наградата на ФМ класик радио през 2015 година. Артист на Thomastik Infeld, Vienna и брандов посланик на Пежо.

Румен Цветков завършва НМУ в Пловдив, а след това специализира в Далас и Чикаго (САЩ) в класовете на Миша Галаганов, Роджър Чейс и Шмуел Ашкенази (камерна музика). Има магистърска степен от Холандската Кралска консерватория, където е в класа на проф. Владимир Менделсон. Той е професор по виола и камерна музика в Консерватория Тилбург, Холандия. Концертира в над 35 държави на 4 континента. Изявен солист и камерен изпълнител, канен да свири в най-известните зали по света: Карнеги Хол (Ню Йорк), Уигмор Хол (Лондон), Моцартеум (Залцбург), Дворецът за изящни изкуства (Мексико Сити), Берлинската филхармония, Чикагската филхармония, Дисни хол (Лос Анджелис), Зала България. Гост е на международни музикални фестивали в Гърция, Италия, Испания, Франция, Германия, Холандия, Швейцария, Израел и САЩ. Румен Цветков е партньор на световноизвестни музиканти като Ида Хендел, Бърнърд Грийнхауз, Кристиян Тетцлаф, Михаил Мунтян, Сър Харолд Мартина, Жозе Фегали, Майкъл Флаксман, Едуард Шмидер и Владимир Менделсон, а също така и с квартетите Боромео, Кронос, Верди, Тел Авив, със световноизвестния ансамбъл на Йо Йо Ма – Silk Road Project. От сезон 2012-2013 Румен Цветков е соло виолист на Симфоничния оркестър на Испанската Кралска опера във Валенсия по лична покана на Маестро Зубин Мета. Свири под диригентството на Зубин Мета, Рикардо Чайли, Бърнърд Хайтинк, Мюнг Вун Чунг, Кент Нагано, Алън Гилбърт, и др. Член на Американската виолова асоциация (oт 2005).

Лиляна Кехайова е четвърто поколение музикант. Завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” София, а след което получава бакалавърска и магистърска степен във Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурсите: „Concertino Praga”(2006, Чехия), конкурса на Виенската консерватория „Fidelio-Wettbewerb“ (2013) и др. Лиляна Кехайова работи с едни от най- видните педагози: Антон Никулеску (Румъния), Доминик Де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия), Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др. Концертира активно и гостува на редица фестивали в Австрия, Италия, България, Хърватска, Сърбия, Турция и Чехия, където има възможността да застане на сцената до големи музиканти като Марио Хосен (цигулка), Борис Мерсон (пиано), Волфганг Клос (виола), Милена Молова (пиано), Луиза Селло (флейта), Владимир Косяненко (виола), Ромен Лельо (тромпет), Майкъл Лудвиг (концертмайстор на Филаделфийска филхармония), както и да свири като солист в залите Musikverein (Виена), Athenaeum (Букурещ), Palau de la Musica (Барселона) и Dvorak Hall (Прага). От 2014 Лиляна е генерален секретар на Лятната музикална академия във Виена “International Music Academy Orpheus”. Член е на Виенския камерен оркестър “Vienna Classical Players”. От 2018 преподава в Нов български университет. Тя е стипендиант на „Thomastik-Infeld Vienna”, на „Bank Austria“ и на австрийската фондация „Alban Berg".

Маргарита Калчева е родена в Плевен, завършва СМУ „Панайот Пипков“ при Ирина Петрова и НМА “Панчо Владигеров“ в класа по контрабас на професор Тодор Тошев. Специализира камерна музика при професор Виктор Чучков. Участва в майсторския клас на проф. Мишел Вейон в Швейцария. От 1995 година е оркестрант в Симфоничния оркестър на БНР, а от 1998 година – водач на контрабасовата група. Междувременно свири в много състави у нас и в чужбина (Португалия, Швейцария, Малта). От 2009 година е водач на контрабасите в Orchestra Ensemble Kanazawa – Япония. В солистичния й репертоар са включени творби от Ботезини, Дитерсдорф, Кусевицки, Чайковски, Големинов, Табаков. Осъществява премиерни за България изпълнения на редица произведения, сред които: Концерт за контрабас от Марин Големинов и „Бреависимо“ на Енио Мориконе, както и първо изпълнение с оркестър в България на „Вариации на тема Рококо“ от Чайковски. “Няма нищо по-хубаво от това да работиш директно, рамо до рамо с автора, с композитора, със създателя. Това е най-голямото удоволствие… Ако не е композиторът, който да напише произведението, няма да има и първи премиерен изпълнител, ако не е публиката, която да чуе тази творба отново няма смисъл… Трябва да я има връзката, това е един кръг, една мрежа, която няма прекъсване”. Маргарита Калчева редовно свири с Академичния оркестър на НБУ – Камерата Орфика НБУ. Преподава на студенти и курсисти в университета и концертира в галерия УниАрт.

Концертният цикъл СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ е предложение на Нов български университет, департамент „Музика“ и проф. д-р Марио Хосен за елитен Музикален фестивал за класическа музика в София. Съчетанието на шедьоври на европейската музика и изпълнители от световна величина ще допринесе за обогатяване на културния живот в столицата и страната. В основата на проекта е развитието на мащабно и дългосрочно културно сътрудничество с програмите на водещите европейските културни центрове като Виена, Париж, Лондон, Рим, Прага, съвместно с Нов български университет, УниКредит Булбанк и концертиращи артисти – професори от водещи световни университети. „Солисти-интерпретатори” има желание да покаже, че именно класическата музика като европейската културна традиция обединява света с вечните си духовни ценности.

Департамент „Музика“ на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт. НБУ предлага обучение в бакалавърска програма „Музика“, магистърски програми – „Класическа музика“, „Поп и джаз музика“, „Музикално изпълнителство (на английски език)“, „Танцово изкуство“, „Тонрежисура“, „Дирижиране и композиция“, „Музикознание“, „Мюзикъл“ и в докторска програма „Музика“ с възможност за научно изследване в областта на теоретичното музикознание или в изпълнителския профил. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.

С финансовата подкрепа на УниКредит Булбанк и със съдействието на Пежо България и „Thomastik-Infeld“, Австрия.


Вход с покани и билети

Концертен цикъл СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ като значима културна проява е включен в Календара на културните събития на София за 2019 година и е подкрепен логистично от Столична община.

Събитието е включено в рамките на дни на изкуствата на НБУ.