facebook

Събития

kinoroman_678x410_crop_478b24840a
31.10.2024 18:00
Добави в Google календар
Събития

Кинороман (Cinéroman) - Университетски клуб за франкофонска литература и кино „9.99 евро“ – от романа на Фредерик Бегбеде до филма на Ян Кунен и отвъд

Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“



Организатори:
Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“


Водещи:
д-р Радосвета Кръстанова, Магдалена Божкова, Васил Димитров.

 

„Казват, че в смъртния час пред очите на човека преминава целият му живот, но пред очите на Патрик преминава друго: Карфур е готов всеки ден да бъде нов; Бел дьо Минюи на Нина Ричи, пред теб момчето коленичи; Газ дьо Франс за вас е шанс; Клуб Медитеране още веднъж поне…“

 

На 31 октомври от 18:00 ч. в книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ каним приятелите на новия университетски клуб КИНОРОМАН, както и почитателите на френската и франкофонска литература и кино, на първата ни сбирка за новата академична година.

 

Ще говорим за бестселъра на френския писател, сценарист, критик, издател и режисьор Фредерик Бегбеде 99 Francs (1997) (в превод на български „9.99 евро“, изд. Колибри, превод Красимир Петров) и за кино-адаптацията му под режисурата на Ян Кунен (2007).

 

Фредерик Бегбеде е носител на редица престижни френски литературни награди, сред които наградата Ренодо за романа Un roman français („Εдин френски роман“, изд. Колибри, превод Георги Ангелов). Други книги на автора, издадени на български, са „Помощ, простете“, „Уна & Селинджър“, „Романтичният егоист“, „Windows on the World“, „Живот без край“, „Човекът, който плаче от смях“ и есеистичната книга „Първа равносметка след Апокалипсиса“.

Ян Кунен е френско-нидерландски режисьор, добил световна слава с филмите си „Доберман“ (1997) и „Коко Шанел и Игор Стравински“ (2009). 

Университетският клуб за франкофонска литература и кино Cinéroman (Кинороман) e инициатива на Франкофонския център за академични постижения в партньорство с Център за книгата на НБУ.

 

Книгата може да бъде закупена на място на ул. „Г. С. Раковски“ №191Б.

 

Очакваме ви с нетърпение!