facebook

Събития

me_678x410_crop_478b24840a
20.11.2017 19:00
Събития

Клавирен концерт на Лудовико Тронканети (Италия)

Камерен концерт

Камерна зала „България“

Организатори:
департамент „Музика“
Център за професионално и продължаващо обучение на НБУ

Солист:
Лудовико Тронканети, пиано, (Италия)

ПРОГРАМА
R.Schumann (1810-1856)
Papillon op.2

A.Rubinstein (1829-1894)
Sonata n1 op12 in E minor

F.Liszt (1811-1886)
Ballade n1 S.170
Don Carlos „Coro di Festa e Marcia Funebre“ S.435
Miserere du Trovatore S.434
Paraphrase sur Ernani II S.432

Лудовико Тронканетти е роден в Сиена през май 1991. Започва да учи пиано на 13 години и само една година по-късно той влиза в Консерваторията в родния си град. През 2009 продължава обучението си в Лондон при световноизвестния пианист Лесли Хауърд. Лесли Хауърд е един от най-добрите клавирни виртуози, изсвирил и записал всички произведения за пиано на Ференц Лист – смятан е за най-големия специалист в изпълнението на негова музика. От 2012 Тронканетти изучава композиция в Консерватория „Джузепе Верди“ в Милано. След това продължава своето музикално развитие в Centro Studi Musicali във Флоренция.

Още от 2010 Людовико Тронканетти вече е концертиращ пианист и свири заедно с оркестри в престижни концертни зали на Италия. Участва в редица майсторски класове на пианистите Андреа Лучешини, Лесли Хауърд (Camposampiero Academy), Пиер Нарцисо Маси (Academy Corelli Fusignano, Консерватория в Лука, Музикална академия в градовете Флоренция, Модена) и Анри Зигфридсон (известната Академия на музиката в Дворец Ричи в Монтепулкано). Като солист е участвал в много музикални събития, включително в Огледалната зала на Accademia dei Rozzi в Сиена, Teatro dei Rinnovati, Teatro dei Rozzi, Accademia Musicale Chigiana, Асоциация Montenapoleone в Милано. От сезон 2013-2014 е канен да участва в концертните сезони в Тоскана (в музей Orsanmichele) от мениджъра на Toscana Classica маестро Giuseppe Lanzetta, както и в Ponte Vecchio във Флоренция. Концертира и на фестивала за класическа музика в Дубай, както и в редица градове на Италия – Торино (Teatro Vittoria), Модена (Teatro San Carlo), Наполи (Teatro Comunale). Людовико Тронканетти е канен и като солист на оркестри под диригентството на маестро Коломбини. Тронканетти има богат опит и като камерен изпълнител, включително клавирно дуо.

Широкият му репертоар включва произведения от Бах до големите композитори от началото на ХІХ век. През 2015 изпълнява концерт за пиано и оркестър от Макс Регер op.114 и заедно със своя преподавател Лесли Хауърд участва в два концерта с музика на Ференц Лист в престижния Reform Club в Лондон. Сътрудничи си с пианисти като Франческо Либета и Артър Пизаро. Има ангажименти в Африка, Португалия, Финландия и Великобритания.

Людовико Тронканетти е голям почитател на музиката на Франц Лист и подпомага работата на д-р Лесли Хауърд, световен експерт при италианския превод на каталога на цялостните творби на Лист и в изследването му върху някои редки копия на негови произведения за пиано, предназначени за Hyperion label.

Людовико Тронканетти е за първи път в България, по покана на Нов български университет, за да вземе участие в нов цикъл от концерти, представящи млади талантливи и виртуозни инструменталисти пред българската публика. Концертът е част от Семинари и концерти на гостуващи виртуози в НБУ за сезон 2017-2018.