facebook

Събития

20240401-154451_678x410_crop_478b24840a
13.06.2024 13:00
Събития

„Кой е последен“

Практически семинар „Театрална среда“ – публични изпити и обсъждания

Корпус 1, зала 508


Организатор:
департамент „Театър“


Водещ:
доц. д-р Ася Иванова


Участници:
студенти от трета година БП „Театър“ и майнър програма „Театър – учене в трупа“


„Кой е последен“ е публичен изпит, на който студенти от БП и майнър програма „Театър“ ще представят резултат от работата си в курс „Актьорска партитура“. Една от целите на курса е да създаде умения за изграждане на психофизическа партитура, на базата на поредица от жестове, тяхното развитие и съотнасяне с конкретен текст –  в случая разкази на Чудомир.

 

 

В основата на работния процес е задача, която е част от дългогодишно разработвана тренингова програма, заложена в първоначалното обучение по театър в НБУ. В този конкретен процес задачата, с еднакви условия, е подадена към студенти от бакалавърска и майнър програма на департамент „Театър“. Всеки студент сам избира разказ от Чудомир и предлага интерпретация спрямо собствената си рефлексия и чувствителност.

 

 

В резултат на работата в курса се оформи идеята за театрален джемсешън „заЧУДОиМИР“ –  отворен и свободен сценичен формат по определена тема, който всяка година да дава възможност на различни студенти от програмите на департамент „Театър“, да се включат в спектакъл и представят резултата от своята работа и интерпретация на една и съща учебна задачата. За първо издание по текстове на Чудомир, с премиера през октомври 2023г., избрахме подзаглавие „На пейката пред блока“. Текстовете, които тази година избраха студентите ни отведоха в друга ситуация, която озаглавихме „КОЙ Е ПОСЛЕДЕН“.