facebook

Събития

1920x1080-koleda-nbu-23-24-2_678x410_crop_478b24840a
20.12.2023 10:00
Събития

Коледа в НБУ

По традиция сме подготвили празнична програма, която ще направи дните ви по-светли и пълни с вълнение през декември. Включете се в множество събития, включващи концерти, театрални представления, изложби, коледен базар и др.

Нека заедно се насладим на тази чудесна атмосфера и споделим радостта на празничните моменти! Светли празници!





 

Департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, БП „Графичен дизайн“

18-23 декември 2023 г. – Изложба-базар със студентски коледни картички

19 декември 2023 г. - Калиграфски уъркшоп за Рождество Христово

Изложбата се провежда ежегодно и има благотворителен характер. Уъркшопът е адресиран към студенти и преподаватели от други специалности, както и към администрацията на университета. гл. ас. д-р Захарина Петрова-Проданова

 

Департамент „Изящни изкуства“

19-22 декември 2023 г. – Базар „Стъкло“Централно фоайе, корпус 1

13-18 декември 2023 г. - Коледен керамичен базар - Централно фоайе, корпус 1

Коледния керамичен базар е традиционен и всяко събитие бележи огромен успех и интерес от страна на студенти, преподаватели и служители на НБУ – по този начин се разпродават стари пластики и съдове на символични цени, като едновременно се освобождава пространството за нови, и същевременно се подпомага финансово материалната база на УПИЗ „Керамика“.

Водещи: проф. д-р Моника Попова, ас. д-р Виолета Заранкова, хон. преп. Алина Папазова

 

 

Студентски съвет

 

14 декември 2023 г., 18:00 часа, Ресторант „Гозба“ -

“Признания по Коледа” ще се проведе на 14.12.2023 г., от 18:00 часа в Ресторант “Гозба”, с дрескод ugly Christmas sweatshirt или друг коледен елемент по теб (шапка, рогца на еленче, гирлянд).

А за да е още по-празнично, ще си признаем, че искаме да се превърнем в Таен Дядо Коледа за деца в неравностойно положение и възрастни хора от района на град Мездра с помощта на “Запази доброто”, инициатива на колеги от НБУ. Можеш да разгледаш как да се включиш на сайта им, а подаръците ще събираме в деня на събитието, както и в пункта на фондацията: гр. София, бул. Александър Малинов, №51. Линк към сайта: https://zapazidobroto.bg/elementor-2171/

Водещи на събитието ще са проф. д-р Десислава Бошнакова и Цветана Сапова.

Проф. Бошнакова е преподавател по ПР в Нов български университет, магистър по театрална режисура отново в НБУ. Тя е блогър, води подкаст БошЛаф, ревностен почитател на TED, куратор на TEDxNBU 2011-2016, TEDxSofia oт 2017 и e била лектор на TEDxAUBG 2016 и TEDxTarnow 2018.

Цвети е семестриално завършил студент по журналистика в НБУ и част от екипа на студентското ни радио. Има късмета да работи по специалността си. Тя е радиоводещ в радиото, което пуска само българска музика, а именно БГ Радио. Предаването й се казва “Второто кафе” и всеки ден я среща с много интересни, шарени творци.

Разгърни въображението си в тематиката на коледните празници!

“Признания по Коледа” е тазгодишната тема, чрез която студенти, преподаватели и служители на НБУ могат да изразят коледните си мисли.

Срокът за изпращане на историите е 06.12.2023 г. на имейл studentcouncil@nbu.bg .

Ти решаваш какъв жанр да бъде текстът, като максималният обем е до 3 страници на формат А4.

В имейла трябва да присъстват:
- за студенти: две имена, факултетен номер, специалност, име на произведението и дали искаш да я прочетеш или да бъде прочетена от някой друг;

- за преподаватели и служители: две имена, длъжност, име на произведението и лицето, което ще прочете историята.

Ако проявяваш интерес да прочетеш нечия история на събитието, пиши ни имейл и ще се свържем с теб с допълнителни детайли.

Вече получихме първите творби! Изпрати ни твоето произведение!

Очакваме те в добро настроение на коледното ни парти!

 

 

16 декември 2023 г., 12:00 часа

Празничен турнир по „Каркасон“ - Клуб „Настолни игри“ ще проведе турнир по популярната игра „Каркасон“ в рамките на университета. Членове на клуба, както и студенти не членуващи в него ще имат възможността да се запишат за участие в турнира, единствено условия е познаване на правилата на играта. Турнирът ще се проведе в два кръга. Класиралите се на челни позиции ще получат награди. А всички присъстващи ще се запознаят с играта и ще имат възможност да играят свободно и други игри от колекцията на клуба.

Александра Петрова, Асен Наков, Кристиан Борисов

 

 

Департамент „Музика“

6 декември 2023 г. , Новогодишен концерт

Софийска Синагога в сътрудничество с Организация на евреите в България „Шалом“

Диригент: Марио Хосен

Солисти: Луиза Село, Максимилиане Вилмс (дипломант магистър), Тересе Плеткуте (дипломант магистър), Вероника Илиева (курсист НБУ),

Програма: Бах, Корели, Брух, Менделсон, Шуман, Мерсон, Владигеров

 

13 декември 2023 (сряда), 18:00 ч. Университетски театър НБУ

Коледен фолклорен концерт

Концерт със студенти от бакалавърска програма „Музика“, майнър програма „Български фолклор“, МП „Танцово изкуство“

 

14 декември 2023 г., 16:00 часа, Университетски театър - Танц и електронна музика (Volum 2) - Алумни и студенти от бакалавърска програма „Музика“ – специалност „Електронна и компютърна музика“ , „Тонрежисура“ с преподаватели проф. д-р Симо Лазров, доц. д-р Росица Бечева, гл. ас. д-р Емил Трайчев и майнър програма „Български фолклор – музика и танц“;  магистърска програма „Танцово изкуство“ с преподаватели доц. д-р Татяна Соколова и гл. ас. д-р Маргарита Кръстева и ТФ „Тропанка“.


14 декември 2023 г, 18:00 часа, Университетски театър - Дядо Коледа в НБУ - Коледа е особено време от годината, когато детските погледи стават по-искрящи, добрите дела се множат, а вярата в Дядо Коледа става все по-истинска. Да си дете по Коледа е най-прекрасно и вълнуващо. Коледната магия ни омайва в очакване надобия старец. Няма по-голямо щастие от грейналите детски очи, докато разопаковат подаръците под елхата.
За поредна година департамент „Музика“ организира среща на децата с Дядо Коледа в НБУ.
Ще ви очакваме на 14.12.2023 г. от 18:00 часа в Университетски театър, където ще има кратка програма от студенти от департамент„Музика“ и след това Дядо Коледа ще раздаде подаръци.
Заявки за участие и подаръци ще се събират до 11.12.2023 г. (включително) вофис 504А.
За всякакви въпроси: помощник на Дядо Коледа – гл. ас. д-р Маргарита Кръстева, mkrusteva@nbu.bg

19 декември 2023, 15:00 Ч. ЗАЛА 501, „Проф. Райна Михайлова“ 

Коледен концертТИХА НОЩ, СВЯТА НОЩ

Участват студенти по поп пеене на гл. ас. д-р Илиян Парасков и докторант Цветелина Спасова

Водещ: гл. ас. д-р Илиян Парасков

 

20 декември 2023 г., 13:00 часа, Галерия УниАрт - Коледен поп и джаз маратон на студенти и докторанти – певци и инструменталисти, студенти на преподавателите почетен професор Етиен Леви, проф. д-р Ермила Швайцер, гл. ас. д-р Нели Маринкова, гл. ас. д-р Илиян Парасков, д-р Александър Байчев, Цветелина Спасова и др.

 

21 декември 2023, 15:00 часа, зала 506 „Милчо Левиев“ - Коледен концерт Джаз стандарти

Участват Илия Лазаров, Александър Иванов, Боян Манолов и Валерия Василенко – студенти от класа на доц. д-р Ангел Заберски

21 декември 2023 г., 17:00 часа, Галерия УниАрт - Коледен класически концерт

Диригент Марио Хосен

Солисти: студенти и докторанти от музика в НБУ от България (Кармен Телфеян, Виктор Василев, Ралица Петкова, Мария Панциду), Украйна (Маргарита Мазур), Испания (Елена Гарсия Ерузо), Германия (Максимилиане Вилмс), Литва (Тереce Плеткуте), Турция (Бегюм Бенсу Юнсал), Австрия (Палома Невркла)

В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди и Арканджело Корели




Галерия УниАрт

 

 

18 декември 23 г., Галерия УниАрт, 17:00 – 19:00 часа.  Откриване на изложбите:

 

·         Изложба „В огледалото на Рембранд“ с висококачествени репродукции на хелиогравюри на Рембранд. Куратори д-р Тодор Петев и асистент куратор  Надежда Янакиева.

·         Изложба  „Интерпретации по Рембранд”, изложба на студенти от Департамент „Изящни изкуства“ (НБУ). Ръководители: доц. д-р Калина Христова и д-р Васил Ангелов. (2 етаж)

ПРОГРАМА:     

               .

  • Церемония по награждаване на студенти, участници в изложбата „Интерпретации по Рембранд”, с участието на Посланик Симон ван дер Бург, (Посолство на Кралство Нидерландия). доц. д-р Кристиян Постаджиян (зам. Ректор, НБУ).
  • Премиера на две поеми за Рембранд от Йосиф Бродски и Елизабет Дженингс, в превод на д-р Боряна Кацарска (поет и преводач) и проф. Александър Шурбанов (СУ).
  • Драматизация с участието на студенти от Департамент „Театър“ (НБУ). Ръководител: доц. Снежина Петрова.
  • Музикални образи от епохата на Рембранд. Проф. Явор Конов, д.н. (НБУ).
  • „Рембранд в дигиталното пространство“ – изследователски проект на студенти от програма „Медии и комуникации“ (НБУ). Ръководител: д-р Жюстин Томс.

 

 

 

В подготовката за експозицията „В огледалото на Рембранд“ и съпътстващите я събития се включиха студенти от  програми „Сравнително изкуствознание“ и „Изкуствознание и артмениджмънт“. Темата „Моята интерпретация на Рембранд“ отправихме като предизвикателство към студенти от програмата „Визуални изкуства“, които подготвиха свои интерпретации по хелиогравюри на Рембранд. Студенти от програма „Медии и комуникации“ работиха по темата „Рембранд в дигиталното пространство“, а студентите от Департамент „Театър“ ще представят пред публиката своя артистична интерпретация на образния свят на холандския майстор. Българската публика има удоволствието да присъства на премиера на две поеми за Рембранд от Йосиф Бродски и Елизабет Дженингс,  а идеята на проекта „В огледалото на Рембранд“ стимулира Проф. Явор Конов д.н. да представи на академичната общност своите размисли за музиката от епохата на художника.

 

Център за книгата

 

 

18-22 декември

Библиотека, I етаж

 

Коледно вълшебство с книга в ръка

Традиционно по случай Коледните и новогодишни празници Библиотеката на Нов български университет пуска „на свобода“ 50 книги със скрито коледно пожелание. Те са регистрирани в сайта на движението Буккросинг и всеки ден от 18 до 22 декември 2023 г. ще очакват нови читатели в зоната на сините столчета.

 

20 декември 2023 г. 15:00 часа - Коледно настроение с чаша вино, книга и музика, Корпус 1, Център за книгата, Книжарница

Център за книгата отправя покана към академичната общност за среща в книжарницата на чаша вино, книги и добро настроение, за да се потопим заедно в атмосферата на предстоящите коледни празници!

 

Департамент „Дизайн“

Фоайе пред аулата и музея за времето от 13-ти до 29-ти декември 2023 г.

Изложба с тема "Абстракт-експресионизъм и дизайн", организирана от Музея на Нов български университет, Магистърски факултет НБУ и департамент „Дизайн“. В рамките на този уникален момент на изкуство и вдъхновение, ни се предоставя честта да представим изтъкнатия италиански абстракт-експресионист, майстор на жестовата абстракция - Албино Пити.

След като сподели богатството на своите творчески възгледи, той проведе анализ на възможните взаимодействия между абстрационизма и дизайна. Подчерта тяхното потенциално обединение в областта на интериорния дизайн, разкривайки уникалните начини, по които изкуството може да обогати нашия всекидневен живот. Беше проведена и творческа работилница.