facebook

Събития

dsc-0041_678x410_crop_478b24840a
15.12.2017 19:00
Събития

Коледен бароков концерт на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ със специалното участие на СУЗАНА КЛИНЧАРОВА арфа (Франция/САЩ/България), почетен професор на НБУ

Церемония по встъпване в академична длъжност „Почетен професор на НБУ“ на проф. Сузана Клинчарова

Национална галерия „Двореца“, пл. „Княз Александър I“ № 1

Концерт в рамките на Цикъл СОЛИСТИ-ИНТЕРПРЕТАТОРИ

Организатор:
департамент „Музика“

Солисти:
Сузана КЛИНЧАРОВА – арфа
Явор ЖЕЛЕВ – флейта
Десислава ЧОЛАКОВА – цигулка
Кристина ХИНОВА – цигулка
Александър ЗАЙРАНОВ – цигулка

ПРОГРАМА
Арканджело Корели – Коледно кончерто гросо
Йохан Себастян Бах – Концерт за две цигулки и оркестър
Солисти: Кристина Хинова и Александър Зайранов

Йохан Кристиян Бах – Концерт за арфа и струнен оркестър
Солист: Сузана Клинчарова (почетен професор на НБУ)

Йохан Себастян Бах – Концерт за цигулка и обой (транскрипция за флейта) в ре минор
Солисти: Десислава Чолакова и Явор Желев

Йохан Себастян Бах – Полонез, Менует и Бадинери из 2-ра сюита за флейта и оркестър
Солист: Явор Желев


Проф. Сузана Клинчарова има разностранната интернационална концертна дейност, която я отвежда на най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан… и я представя като солист на оркестри от величината на Токио Метрополитан симфони, Камерен Оркестър на Сан Франциско, Софийска Филхармония и Български Радио и ТВ Оркестър, Национален Оркестър на Белгия и много други. Тя е високо ценена за качеството на нейното изпълнение, както и за обширния репертоар от концерти за арфа и оркестър.

Родена в София, Сузана Клинчарова живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието в родния си град, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води майсторски класове в Европа и САЩ (NYU, Консерваторията в Бостон, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петерсбург, Париж, НБУ…). Член е на журита на най-престижните интернационални арфови конкурси, между които Интернационалния конкурс за арфа в Израел.

Сузана Клинчарова има принос в издирването и транскрипцията на пиеси за арфа. Горещ поддръжник на съвременната музика, тя изпълнява за първи път редица творби, много от тях написани за нея. Интересът ѝ към съвременния джаз се въплъщава в дуо със Стийв Лейси, на многократни концерти в Радио Франс и Френската Телевизия. Звукозаписната ѝ дейност включва, наред със соловите и камерни произведения, повече от двайсет концерта и концертни пиеси за арфа и оркестър, издавани редовно от световни фирми.

Най-новият проект, антология на френската музика за арфа „La Belle Epoque de La Harpe“ е в процес на запис, като първият СD от поредицата е вече издаден през 2012 година. Проф. Клинчарова вече 6 поредни години провежда майсторски клас по интерпретация на инструмент арфа. АРФАТА ИЗВОР НА ВДЪХНОВЕНИЕ е проект, насочен към анализиране и разработване на два вида импровизация – барокова и съвременна, както и извеждането на съвременната импровизация към някои форми на съвременен джаз, в съответствие със спецификата на инструмента. Работата с участниците ще се насочи към характеристика, артикулация и орнаментика при бароковата музика. Правила, ограничения и свободи. Импровизацията при съвременната музика и съвременния джаз е предизвикателство.

Инициатор и организатор на проекта е Нов български университет, департамент „Музика“. И Център за продължаващо и професионално обучение на НБУ. Проектът включва млади арфисти от Нов български университет и Национално музикално училище „Любомир Пипков“, както и професионалисти от Софийска Филхармония и оркестъра на БНР. В проекта участват студенти и преподаватели от департаменти „Музика“, „Изящни изкуства“ и „Кино, реклама и шоубизнес“ от НБУ. Често проектът инспирира специално написани нови творби за арфа от съвременни композитори.

През 2017-а година Академичният съвет на Нов български университет присъди на проф. Клинчарова престижната титла „Почетен професор на Нов български университет“ за нейната дейност като водещ на майсторския клас по арфа, за високия й професионализъм и развитието на музикалната култура у нас и за голямата и международна дейност представяща подобаващо университета в Европа и по света.

Десислава Чолакова учи в НУМТИ Пловдив и продължава обучението си в международната цигулкова Академия на проф. Хабиб Кайале, Швейцария. През 1993 печели Голямата награда на Първия национален конкурс за млади таланти „Любомир Пипков“, София. По време на обучението си в Швейцария печели Голямата награда на Международния конкурс в Citta di Stresa, Италия; Голямата награда на фестивала в Пхенян, Корея; Специалната награда на фестивала Campo Visuvio, Неапол, Италия. Изявява се като солист на оркестри в Цюрих, Хамбург, Каракас, Пхенян и др., а впоследствие става официален асистент на професор Кайале. Има многократни участия в Женевското национално радио, във фестивали в Бергамо и Лозана в Швейцария.

Десислава Чолакова завършва магистратура в НМА „Панчо Владигеров“ в класа по цигулка на проф. Стойка Миланова и по камерна музика на проф. Ангел Станков. През 2004 участва във фестивала Mahler Jugend Orchestra като член на международния младежки оркестър под диригенството на Клаудио Абадо. През 2006 и 2007 работи като щатен музикант на оркестъра La Verdi в Милано. През юли 2011 Десислава Чолакова изнася рецитал в Токио, Япония, а в следващата година е солист на Токийски симфоничен оркестър под диригентството на Мицуйоши Оикава. Понастоящем Десислава Чолакова е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Тя е асистент на проф. д-р Марио Хосен в Нов български университет.

Явор Желев е първи флейтист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Изявеният флейтист е преподавател по флейта в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, изпълнител на солова и камерна музика в България и чужбина. Роден в Русе, той е възпитаник е на русенското Средно музикално училище „Веселин Стоянов“, където преподавател му е Величко Божинов, а по-късно завършва Национална музикална академия в София в класа по флейта на проф. Георги Спасов.

„Явор Желев е най-яркият и разностранен флейтист и музикант в момента у нас. За него съм абсолютно сигурна, че ако би поискал, би бил много известно име в Европа. Достатъчно е да припомня абсолютно равностойното му присъствие до Патрик Галоа в двойния флейтов концерт на Доплер с радиооркестъра. Желев е универсален музикант, рядко любознателен, един от много малкото родни музиканти, които работят в оркестър (първа флейта в радиооркестъра), а музиката го интересува, вълнува; и когато свири, излъчва удовлетворение и радост във висотата на личния му инструментален почерк. Неговите отношения с флейтата са любовни – затова тя му подарява този звук, не само – дава му всяка промяна в звука, когато той я поиска. Уравновесена класичност в драматичното развитие на първата част с красиво прибавени „атрибути на стила“ – дъхове, украшения, специфичност на нон легатото и темброва игра със струнните. Този инструментален ландшафт преля в откритата меланхолност на втората част, въпреки преминаването в ре мажор, с обобщаващ, леко отстранен, умерен „кралски поглед” върху емоционалната логика на андантето. (Концертът е писан за Фридрих Велики.) И драматичната вихреност на третата част в константния градус на впечатляващо престо вместо алегро, изпято на един дъх от флейтата и ансамбъла, който бе в симбиоза с брилянтната артикулация на солиста. Зашеметената аудитория поиска бис, на което Желев предложи оригиналното си решение да изсвири същата трета част, пак така шокиращо бляскаво, на пиколо - т.е. метафоризира тембъра, създаде различен обем на познатата музика.“ (Екатерина Дочева, в-к Култура)

Кристина Хинова е родена на 19.08.1990 в София. Започва да учи цигулка през 1996 при Екатерина Драмалиева, а от 2004 е ученичка на проф. Ангел Станков. Носител е на много награди от наши и международни конкурси: „Св. Обретенов“ (Провадия), „Млади дарования“ и „Млади виртуози“ (София), „Панчо Владигеров“ (Шумен), „Недялка Симеонова“ (Хасково), „Моцарт“ (Упсала, Швеция), „Джорджи Енеску“ (Синая, Румъния) и др. През 2005 след проведен конкурс печели цигулката на Васко Василев (копие на GUARNIERI, собственост на Дарителски фонд „XIII века България“).

Специализирала е в Майсторските класове на видни български и чуждестранни цигулари: проф. Мунтеяну, проф. Емил Камиларов, проф. Дина Шнайдерман, проф. Минчо Минчев, проф. Ангел Станков, проф. Едуард Грач, проф. Кеворк Мардиросян, проф. Олех Криса, проф. Мария Радичева. Кристина Хинова има впечатляваща концертна дейност. Дебютира едва 7-годишна като солистка на Ансамбъл „Оркестрал“ в зала „България“. Следват концерти като солистка на симфоничните оркестри на ДМА „Панчо Владигеров”, Пазарджик, Разград, Шумен, Бургас, Софийски симфоници, Ансамбъл „Оркестрал“, „Софийски солисти“, Камерния ансамбъл на гр. Упсала, Швеция, Софийската филхармония.

От няколко години Христина Хинова е студент в Нов български университет в класа по цигулка на проф д-р Марио Хосен. Тя е чест член на Камерата Орфика НБУ като концертмайстор или солист. Където и да свири, е обречена на успех, защото вярва в хармонията между себе си и цигулката.

Цигулката нищо не ми е взела, само ми е дала. Научи ме на отговорност, донесе ми ценни срещи. Инструментът е стар, а всеки, който се е докоснал до него, е оставил труд и сълзи от щастие или болка – убедена е Кристина Хинова.

Александър Зайранов е ученик в НУИ „Добри Христов“ – гр. Варна, но още на 10 години вече е младши студент в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в НБУ – гр.София и дебютира като солист на Камерата Орфика НБУ в София и във Виена, Австрия. От 2012 е редовен участник и стипендиант в майсторския клас на проф. Марио Хосен в Лятната международна музикална академия „Орфеус“ – Виена, където взема активно участие в концертната програма и има възможност да се срещне и работи с именити професори по цигулка от цял свят. Редовно участва като солист в програмата на „Фортисимо фамилия“ и „Фортисимо фест“ – „Музика под звездите“ , в градовете Бургас, Варна, София и Пловдив, заедно с Варненска филхармония и Софийския фестивален симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази.

Лауреат е на български и международни конкурси, сред които: „Светослав Обретенов“, „EUROASIA – 2013“ Токио, Япония, „проф. Недялка Симеонова“. Лауреат е на XXI Международен конкурс „Андреа Постакини“ в гр.Фермо, Италия, 2014, където печели стипендията на департамент „Култура“ на община Фермо. На Единадесети международен конкурс „Млади виртуози“ – София, 2015 печели II награда и специалната награда на Атанас Кареев – стипендия. Лауреат на II награда на Jeunesses International Violin Competition Dinu Lipatti – Bucharest, Romania – 2015. „Охридски бисери“ – Охрид, Македония 2016 и „Надежди, таланти, майстори“ .

Участва в майсторските класове на: проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), проф. Такаши Шимицу (Япония), проф. Ерик Грюнберг (Англия) и др. Изявява се като солист на много оркестри, сред които: Софийски фестивален оркестър, Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, представителния гвардейски духов оркестър, Държавна филхармония – София, Варна, Пловдив, Шумен, Плевен, Враца, Русе, Разград и др . Работи с диригенти, като Франсоа Пиер Декон, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Дарио Мачелари и др. Участва в записи, концерти и интервюта в Българско национално радио, Телевизия BTV, Радио Варна, Телевизия „Черно море” и др. Александър Зайранов е носител на награда „Варна – 2013“ , награда на фондация „Отворено общество“ 2014, голямата награда на фондация „Стоян Камбарев“ 2015 и на голямата награда на „Ротари клуб“ – Варна – 2016. Стипендиант е на Министерство на Културата на Република България.
С финансовата подкрепа на Столична община Програма „Култура“, УниКредит Булбанк и със съдействието на Пежо България.