facebook

Събития

debut1_678x410_crop_478b24840a debut2_678x410_crop_478b24840a debut3_678x410_crop_478b24840a debut5_678x410_crop_478b24840a
28.04.2016 13:00
Събития

Колективна студентска изложба „Живопис“

Галерия „Дебют“, бул. „Васил Левски“ №62

Организатор:
департамент „Изящни изкуства“

Преподаватели:
проф. Николай Майсторов и Станимир Божилов

Откриване:
доц. Валентин Савчев, ръководител на департамент „Изящни изкуства“

Участници:
студенти от бакалавърска програма „Пластични изкуства“, модул „Съвременна живопис и стенопис“ и магистърска програма „Живопис“

Галерия „Дебют“ е в центъра на София – бул. „Васил Левски“ №62. Тя се помещава в партерния етаж на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, с което департамент „Изящни изкуства“ има дългогодишно сътрудничество и договор за прием на студенти в трети семестър. Мнозина от най-изявените студенти на БП „Пластични изкуства“ и МП „Живопис“ са възпитаници на тази елитна художествена гимназия и са участници в настоящата живописна изложба.

В експозицията са представени експресивни етдюди на голо тяло, автопортрети, натюрморти, пейзажи и композиции, създадени в ателиетата по живопис под ръководството на професор Николай Майсторов и преподавателя по рисуване, живопис и стенопис Станимир Божилов.

Николай Майсторов е почетен професор на Нов български университет. Преподава в магистърска програма „Живопис“ и бакалавърска програма „Пластични изкуства“ с модул „Съвременна живопис и стенопис“. Като творец той често е определян от критиката като феномен в българското съвременно изкуство – изключителен художник, за когото творческият акт е винаги дълбоко – философски осмислен. Артист, който създава своите произведения, без да се интересува от комерсиалните измерения на изкуството, а единствено за да изрази неспокойния си дух, отдавна надхвърлил границите на прозаичното и търсещ отговори на екзистенциалните въпроси на човешкото битие във Вселената.

Многократно е канен в Художествената гимназия, за да представи творчеството си и програмите по изкуства на НБУ, в които преподава. В настоящата изложба преподавателска му школа е представена с някои от най-изявените си възпитаници: Божена Замфирова, Виктория Ефтимова, Даниел Русев, Диана Тодорова, Криста Кирова, Петя Иванова, Румен Кожухаров, Цветослава Кунова, Чавдар Тодоров и др.