Събития

p1155472_678x410_crop_478b24840a
04.11.2019 18:00
Събития

Концерт - Бранденбургски на Йохан Себастиан Бах концерти

Галерия УниАрт

Организатор:

ФДЕНО
департамент „Музика“

Солист и диригент:
Проф. д-р Марио Хосен

Солисти:
Пиеро Барбарески (чембало),
Владимир Менделсон (виола),
Марио Карбота (виола),
Христо Аролски (виола),
Лиляна Кехайова (виолончело)

Пиеро Барбарески завършва пиано и клавичембало в Консерваторията „Луиджи Керубини“ във Флоренция, Италия. Развива активна концертна дейност като солист и в различни камерни формации в Италия, Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Белгия, Чехия и САЩ. Репертоарът му включва творби на композитори от 1600 до 1900 година, както и произведения на съвременни автори. Основател на бароковия ансамбъл „Officina de li Affetti“, той концертира и с много оркестри, сред които Orchestra Sammartini di Milano, Симфоничния оркестър на Торино, Salzburg Chamber Soloists, Filarmonici di Verona и др.

Пиетро Барбарески има записи за телевизия RAI и звукозаписните компании Nuova Era, Dynamic и Musikstrasse за която записва, заедно с квартет Elisa, двоен CD с интеграл от шестте квинтета оp.56 от Луиджи Бокерини (първи запис в Италия). Също така осъществява първият запис на два концерта за пиано и струнен оркестър от Simon Mayr за компанията Tactus.

Освен като концертиращ пианист и клавичембалист Пиетро Барбарески развива и активна дейност като журналист и публицист, пишейки статии и изнасяйки лекции за музиката.

Марио Карбота е високо оценен от публиката и музикалната критика. Свири в цяла Италия, в редица европейски страни, в Близкия Изток, Северна Африка, Азия, Мексико, Канада и САЩ, изнася концерти в едни от най-престижните концертни зали – Голямата зала на Мюзикферайн, Виена; Рудолфинум, Прага; Аудиториума на Швейцарското радио в Лугано, Зала „Джузепе Верди“ в Миланската консерватория, Глен Гулд Студио в Торонто, Канада; Аудиториум „Мануел де Файа“ в Гранада, Опера Кайро, Театър Поли в Пекин, Литовската филхармония, Вилнюс и др.

Участва във фестивали, сред които международните фестивали „Кастел де Перелада“ и „Сантандер“ в Испания; в Загреб, в Любляна и в Техеран. Като солист Марио Карбота концертира с камерни оркестри и солира на редица симфонични оркестри в Австрия, Германия, Израел, Турция, Египет, Португалия, Италия и САЩ. Карбота осъществява световни премиери на редица произведения от италианските композитори, част от които специално написани и посветени на него.

Владимир Менделсон е роден в семейство с дълга музикална традиция в Румъния. Учи виола и композиция в Букурещ.

Той е много търсен като изпълнител на камерна музика и редовно музицира на международни фестивали с най-добрите музиканти в света. С Enesco Quartet концертира в най-престижните концертни зали по цял свят. Изнася също и солови концерти и прави много записи за различни звукозаписни компании. Владимир Менделсон е композитор, пише творби за соло инструменти, смесен хор, за симфонични и камерни оркестри. Автор е и на камерна музика, както и музика за балет, за филмови и театрални продукции.

Понастоящем е професор по камерна музика в Парижката консерватория и преподава в Хага, Есен и Болоня. Води и майсторски класове по цял свят.

От есента на 2005 г. Владимир Менделсон е артистичен директор на Международния фестивал на камерната музика в Кухмо, Финландия.

Maрта Потулска започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст. След завършване на музикалното училище продължава обучението си в Грац в Universität für Musik und Darstellende Kunst в класа на проф. Матиас Маурер, бивш солист виолист на Кралския Концертегебау оркестър в Амстердам. Завършва следването си с отличие, в периода 2014-16 е асистент в университета в Грац, като същевременно развива артистичната си кариера. Тя е лауреат на международни конкурси за виола, в т.ч. конкурса „Йоханес Брамс“ в Австрия през 2007 г., конкурса в Блед, Словения, през 2011 г. Концертира в много държави в Европа, Азия и Северна Америка.

Марта Потулска концертира и в редица престижни международни фестивали: Salzburger Festspiele в Залцбург, „LaStrada“ и „Eggenberger Schlosskonzerte“ в Грац, Австрия, „Goslar Festival“ в Германия, фестивалите „Strings Only“ и „Osor Music Evenings Festival“ в Хърватия, в САЩ на фестивала Park City Music Festival и много други.

Лиляна Кехайова е родена през 1988 в София и е 4-то поколение музикант. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската Консерватория в класа по виолончело на  Лилия Шулц- Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина сред които: „Concertino Praga”(’06), ( Чехия), конкурса на Виенската Консерватория " Фиделио"(’13) и др.

Лиляна работи с едни от най- видните педагози : Антон Никулеску (Румъния), Доминик Де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия) , Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др. Концертира активно и гостува на редица фестивали в Австрия, Италия, България,  Хърватска, Сърбия, Турция и Чехия, където има възможността да застане на сцената до  големи музиканти, като Марио Хосен( цигулка) ,  Щефан Кропфич и Рудолф Леополд (чело), Борис Мерсон( пиано), Волфганг Клос (виола), Милена Молова( пиано), Луиза Селло( флейта), Владимир Косяненко( виола), Ромен Лельо( тромпет) както и възможността да се свири като солист в зали като Музикферайн (Виена), Атенеум (Букурещ), зала Сметана и зала  Дворжак ( Прага).

Освен, че е активен солист и камерен музикант, от 2014 г. Лиляна е организатор и на лятната академия във Виена “International Music Academy Orpheus”, където всяка година посреща над 100 студенти и солисти от цял свят. Член е на Виенския камерен оркестър, “Vienna Classical Players” и камерен оркестър „Camerata Orphica“ с музикален директор Марио Хосен.

От септември 2018, Лиляна има клас по чело в Нов български университет.

Стипендиант на „Thomastik- Infeld Vienna”, „Bank Ausria“, a през 2012 г. печели голямата стипендия на австрийската фондация  „ Alban Berg“.

Лиляна Кехайова свири с виолончело на немския лютиер Алфред Бинер , който и е предоставен от частен спонсор. Вече 2 години организира в София конкурс на негово име и предоставя негови инструменти на млади български таланти.