facebook

Събития

261236643-2139391666213059-7018476223693812059-n_678x410_crop_478b24840a
05.12.2021 18:00
Събития

Концерт „Голдберг вариации“

Национален музей „Земята и хората“ - София


Организатори:
Нов български университет
Софийски музикални седмици

За първи път в София ще прозвучат Голдберг вариации на Й. С. Бах в обработка за струнно трио от Дмитрий Ситковецки в състав: Марио Хосен - цигулка, Марта Потулска - виола и Лиляна Кехайова - виолончело.


Билети 12 лв. - стандартен билет; 5 лв. за учащи и пенсионери на място преди събитието, както и чрез: Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори.


Mарио Хосен дебютира като солист на оркестър на 8-годишна възраст. Работата му с изтъкнати изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Солист с висока международна репутация, Хосен свири с редица оркестри, сред които са Английският камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската филхармония, Симфоничният оркестър „Чайковски“ на Московското радио, Оркестърът на Миланската скала, Симфоничният оркестър на БНР, Мексиканският държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много др. Хосен има изяви на всички континенти от САЩ, Канада и Австрия до Италия, Франция, Швейцария, Испания, Мексико, Египет, Китай, Русия и Япония. Концертира и прави записи със световноизвестни артисти, сред които Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев.

 

Mарио Хосен е един от най - добрите интерпретатори и специалисти на творчеството на Паганини. Престижна покана получава от издателство „Доблингер“ във Виена да редактира цялостното творчество на Паганини, както и да изпълни за водещи звукозаписни компании като Dynamic и Naxos, премиерни, неизпълнявани произведения за великия италиански композитор. Той един от малкото избрани солисти, сред които Руджеро Ричи, Салваторе Акардо и Масимо Куарта, които са удостоени с това признание. Паралелно с това Марио Хосен е почетен професор на НБУ със солидна преподавателска кариера и студенти носители на високи отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор е на редица международни проекти и е в сърцето на създаването на Академичния оркестър „Камерата Орфика“, както и на Първия международен цигулков фестивал във Варна през 2015 г. Няколко години успешно провежда и Международната академия и фестивал „Орфеус“ във Виена, Австрия.

 

Свири на цигулка „Гуаданини“ от 1749 г. предоставена му от Австрийската национална банка.