Събития

kamerata-27-02-2018_678x410_crop_478b24840a
27.02.2018 19:00
Събития

Концерт на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ

Пиералберто Катанео, диригент

Камерна зала България (ул. Аксаков № 1)

Организатори:
департамент „Музика“
Софийска филхармония

Диригент:
Пиералберто Катанео

Солисти:
Анжела Тодорова (пиано)
Лиляна Кондова (сопран)
Мартин Зайранов (цигулка)

ПРОГРАМА

Johann Sebastian Bach – Piano Concerto no. 5 in f- minor, BWV 1056
Allegro moderato
Largo (Andante)
Allegro con fuoco

Солист: Анжела Тодорова

Gaetano Donizetti – Gloria Patri, Qui Sedes

Солисти: Лиляна Кондова (сопран) и Мартин Зайранов (цигулка)

Johann(es) Simon Mayr/Giovanni Simone Mayr – Simfonia


Пиералберто Катанео има отлична диплома по композиция от Бергамо с проф. Виторио Фелиграа, диплома по музикознание от Aкадемия Киджана в Сиена (с преподавател Франко Донатони) и майсторски клас с Витолд Лютославски в Грознян (Хърватия). Стипендиант е на университета в Болоня в областта на теория на изкуствата и теория на музиката. Катанео защитава докторска теза в изцяло непозната област върху църковната музика на Гаетано Доницети (с научен ръководител проф. Луиджи Рогони).

Катанео печели редица награди от конкурси в: Портофино (1-во и 2-ро издание), Cassado във Флоренция, Castello di Belveglio, Malipiero в Тревизо, Contilli в Месина, Prix de la Ville d'Avignon (Франция). Канен е като изпълнител и диригент на международните фестивали в: Nuova Consonanza в Рим, RomaЕuropa festival, Spaziomusica в Калгари (Канада), Trieste prima, G.A.M.O. във Флоренция, Rive Gauche в Торино, Tage der neue Musik във Вюрцбург (Германия), Biennale di Zagreb (Хърватия), C.D.M.C. Мадрид (Испания), Estate di Avignon (Франция), Есен в Москва (Русия), Giornate della Nuova Musica в Кишинев (Румъния) и много други. Много от неговите изпълнения са поръчани и предавани от Италианското национално радио, от радиата в Германия, Унгария, Румъния, Молдова, Испания, Великобритания, Полша, Югославия, Русия. Има редица публикувани и записани на компактдиск и LP произведения от компаниите BMG Ariola, EDI-PAN, Rugginenti, Tirreno editorial и др.

Като диригент работи с Франко Ферара и Бруно Мартиноти, участващи в последните му концерти. През 1975 Катанео основава Gruppo Fiati Musica Aperta, която печели международен конкурс през 1981 и концертира по целия свят, а в програмите, наред с други произведения, изпълнява и неиздавана музика от Гаетано Доницети и Maйр (G.S. Mayr). Концертите му са многократно излъчвани от европейски телевизии и включени в 2 диска с италианска музика. Създава Камерен оркестър Incontri Europei con la Musica, с който записва за Dynamic, първото модерно представление на Stabat Mater in do minore от G.S. Mayr. Записва и компактдиск с цигуларя Bin Hvang (1-ва награда на конкурса Paganini) и оркестър Gli archi italiani. Пиералберто Катанео дирижира симфонични и камерни оркестри в Италия, Франция, Германия, Австрия, Испания, Унгария, Чехия, Румъния, Молдова, Египет, Корея, САЩ. Неговият репертоар е широк и включва класическа, романтична и съвременна музика, като включва често преоткрити и непубликувани произведения от италиански композитори през ХVІІІ и ХІХ век (Coccia, Donizetti, Lenzi, Mayr). Като музиковед често е канен да международни конференции, посветени на Доницети, Maйр, Алфредо Пиати и църковна музика ХVІІІ и ХІХ век. Пиералберто Катанео преподава хармония, контрапункт и фуга в консерватория Гаетано Доницети в Бергамо.

Лиляна Кирилова Кондова завършва НУИ „Добри Христов“ във Варна със специалности – обой и класическо пеене, а след това и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София с обой при проф. Георги Желязов и оперно пеене при д-р Нели Божова. След дипломирането си през 2004 започва работа във Варненската опера, където съчетава работата си като певица и обоист. Дебютира във „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт като Барбарина, след което има постоянни ангажименти в ролите на Янка от Българи от старо време на Карастоянов, на Тебалдо в „Дон Карлос“ на Верди, Валансиен във „Веселата вдовица“ на Лехар, Силва и Щаси в „Царицата на чардаша“ на Калман, Флора от „Травиата“ на Верди, Зорница от „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев, Мадам Жувено от „Адриана Лекуврьор“ на Чилеа, Амур от „Орфей и Евридика“ на Глук, Джелилорум от мюзикъла „Котки“ на Уебър, Алиса от мюзикълът „Алиса в страната на чудесата“ на Ал. Йосифов. Освен това тя изпълнява двете сопранови партии от Магнификат на Й.С.Бах в България и Гърция, Меса на Шуберт и др.

Участва в майсторските класове на Карло Коломбара, доц. Иванка Нинова и Калуди Калудов. През септември 2016 е носител на Първа награда от Втория международен конкурс Art Stars във Варна. Има записи в радио Варна. От октомври 2016 влиза в състава на ВДЮО като вокален педагог. В репертоара си поддържа редица сопранови арии, дуети и ансамбли от Пучини, Верди, Рахманинов, Росини, Моцарт, Лехар, Калман, Хаджиев, Христов, Йосифов и др. композитори.

Анжела Лъчезар Тодорова е родена в София. От 2005 е ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Учи в класа по пиано на Емилия Канева до края на 2013, а от 2014 е ученичка на проф. Милена Моллова. Лауреат e на над 20 конкурси по пиано и камерна музика в България, Сърбия, Македония, Румъния, Чехия и Италия – Първа награда на Млади виртуози (2010), Гранд При в Италия (2010), 3 Първи награди в Сърбия и Македония (2012), Трета награда в Усти над Лабем, Чехия (2014), Първа награда на Бах и неговото съвремие в Пловдив (2015) и др. Солист е на Пловдивска и Врачанска филхармония, младежка филхармония София и оркестъра на юристите. Участва в майсторските класове по пиано и в концертите на Международна лятна академия Орфеус във Виена, Австрия, под ръководството на проф. Милена Моллова 2013-2017. Стипендиант на проф. Милена Моллова, проф. д-р Марио Хосен, Фондация Йордан Камджалов, Фондация Комунитас и Международна фондация Св.Св. Кирил и Методий.

Мартин Георгиев Зайранов e студент в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в НБУ в София и ученик в НУИ „Добри Христов“ във Варна. Започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненска филхармония, а на 12 вече е студент в класа на проф. Хосен. От 2012 е редовен участник и стипендиант в Лятната международна музикална академия Орфеус във Виена, Австрия, където взима активно участие в концертната програма и работи с именити професори по цигулка от цял свят.

Канен е редовно като солист в програмата на Фортисимо фамилия и концертите на Фортисимо фест – „Музика под звездите“, в градовете Бургас, Варна, София и Пловдив, заедно с Варненска филхармония и Софийския фестивален симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази. Лауреат е на български и международни конкурси: Международен конкурс за цигулари „Жанет Невиьо“,Франция, „Млади виртуози“ в София, „Jeunesse musicale“ в Букурещ, Румъния, Международен конкурс за цигулари Варна (2015), „Светослав Обретенов“ Провадия, „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково. Финалист е на EUROASIA – 2013 в Токио, Япония и XXI Международен конкурс „Андреа Постакини“ във Фермо, Италия (2014). Участва в VIII Международен конкурс за цигулари „Фриц Крайслер“ във Виена, Австрия (2014). На 11 Международен конкурс „Млади виртуози“ (2015) печели II награда и специалната награда на „Кантус Фирмус за най-ярко представил се български участник. Лауреат на Първи национални награди „Проф. Панчо Владигеров“ (2015) за изявени в музикалното изкуство студенти и ученици. Гранд При на международния фестивал „Надежди, таланти, майстори“ (2016) в Добрич. Носител на специална награда – майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента на Анри Марто от престижния международен конкурс „Henri Marteau“, Германия (2017). На първия международен конкурс „Vitam Inspirare“ (2013) печели цигулка на японския лютиер Риц Ивата, копие на Гуарнери дел Джезу. Участва активно в майсторските класове на: проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), проф. Такаши Шимицу (Япония), проф. Жулиде Ялчън (Турция), проф. Ерик Грюнберг (Англия), проф. Габриел Кроитору (Румъния) ) и др. Солист е на Академичен оркестър Камерата Орфика НБУ на Нов български университет, Софийски фестивален оркестър, Camerata Orphica Vienna, Камерен ансамбъл Софийски солисти, Оркестъра на Класик ФМ радио, филхармониите в София, Варна, Пловдив, Шумен, Плевен, Враца, Русе, Разград, Представителния гвардейски духов оркестър, Представителния духов оркестър на военноморските сили и др. Работи с диригентите Шломо Минц, Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Деян Чобанов, Дарио Мачелари и др. Мартин Зайранов е носител на награда „Варна“ (2013), на фондация Отворено общество (2014), голямата награда на фондация Камбарев (2015) и на Ротари клуб Варна (2016).

Един от основните участници в проекта „Солисти-интерпретатори“ е Академичният оркестър на Нов български университет Камерата ОРФИКА НБУ – съставен от брилянтни млади музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на университета. Артистичната мисия на оркестъра е да работи и реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с централна Европа – Виена, Австрия. Нашата епоха изисква от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството. С концертите си КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е посланик на Балканите по света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу. Оркестърът е имал турнета в Австрия, Полша, Япония, Финландия и България.

Департамент „Музика“ на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт без да напускат пределите на родината си. Освен обучение сред средно образование в бакалавърска програма „Музика“, департаментът предлага магистърските програми – „Музикално изпълнителство (на български и английски език)“, „Танцово изкуство“ и „Тонрежисура“, а на докторско ниво – програма „Музикознание и музикално изкуство“ с възможност за научно изследване в областта на теоретичното музикознание или в изпълнителския профил. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.

Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на УниКредит Булбанк и със съдействието на Пежо България.

Вход с покани и билети на касата на зала България и на: www.eventim.bg