facebook

Събития

orphica-24-04_678x410_crop_478b24840a
28.04.2018 19:00
Събития

Концерт на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ

Йоханес Мейсл (диригент) и Арена ди Верона квартет (Италия)

Зала „България“

Организатори:
департамент „Музика“
Софийска филхармония

Участници:
Лили Стоева, Елена Христова, Александрина Кушинчанова, Виктория Маркова, Ивайла Тодорова, Инела Чергова, Йоан Димчовски, Анна-Мария Ризова, Марта Гантаджийска, Вяра Райчева.

Програма:

Йозеф ХАЙДН – „La passione“, Симфония No. 49, Hob I/49
Adagio
Allegro di molto
Menuet e Trio
Presto

Волфганг Амадеус МОЦАРТ – Концерт за цигулка и оркестър No. 4, КV 218
Allegro
Andante cantabile
Rondeau: Andante grazioso

Франц ШУБЕРТ – Струнен квартет „Смъртта и момичето“ оркестрация на Густав Малер
Allegro
Andante con moto
Scherzo: Allegro molto
Presto

ЙОХАН МЕЙСЛ JOHANNES MEISSL е професор по камерна музика и ръководител на катедра „Йозеф Хайдн“ за музика, камерна музика и съвременна музика. Президент е на Сената на Виенския университет за музикални и сценични изкуства - mdw. Художествен ръководител е на ISA (Международна лятна академия на mdw). Провежда майсторски класове в редица известни училища и летни академи като CNSM Paris, Guildhall School и Royal College London, Tokyo Geidai, Yale University и Casals Festival Prades. В момента е и гост-професор в Шанхайската консерватория.

Роден е в Австрия, учи в консерватория „Антон Брюкнер“ в Линц (цигулка и композиция) и във Виенската музикална академия. Завършва с отличие и специална награда. През 1982 се присъединява към „Артис квартет“. Като член на този ансамбъл той се възползва от възможността за по-нататъшни изследвания с Quartet LaSalle в САЩ. След няколко награди на международни конкурси квартетът редовно е канен в най-големите световни музикални центрове и фестивали от Ню Йорк до Токио. Носител е на многобройни награди за повече от 35 записа (като Grand Prix du Disque, Diapason d'Or, Deutscher Schallplattenpreis Echo и др.). Реализира 29-и сезон с камерни концерти с Артис квартет в Gesellschaft и Musikfreunde във Виена, който доказва международната позиция на квартета. Meissl се изявява и в рецитали като солист, както и в множество фестивали за камерна музика. Д-р Мейсъл е съавтор и на множество международни проекти в областта на камерната музика и споделя с Hatto Beyerle функцията на художествен ръководител на ECMA (Европейска академия за камерна музика). Има успехи и като диригент, като редовно работи с оркестри в Япония, Румъния, Литва, Австрия и Финландия. Йоханес Мейсл свири на цигулка Андреа Гаринери (1690) от колекцията на Австрийската национална банка.

МАРТИН ЗАЙРАНОВ e студент в класа по цигулка на проф. д-р Марио Хосен в НБУ в София и ученик в НУИ „Добри Христов“ във Варна. Започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненска филхармония, а на 12 вече е студент в класа на проф. Хосен. От 2012 е редовен участник и стипендиянт в Лятната международна музикална академия Орфеус във Виена, Австрия, където взима активно участие в концертната програма и работи с именити професори по цигулка от цял свят.

Канен е редовно като солист в програмата на Фортисимо фамилия и концертите на Фортисимо фест – Музика под звездите, в градовете Бургас, Варна, София и Пловдив, заедно с Варненска филхармония и Софийския фестивален симфоничен оркестър с диригент Максим Ешкенази. Лауреат е на български и международни конкурси: Международен конкурс за цигулари Жанет Невиьо,Франция, Млади виртуози в София, Jeunesse musicale в Букурещ, Румъния, Международен конкурс за цигулари Варна (2015), Светослав Обретенов Провадия, Проф. Недялка Симеонова в Хасково. Финалист е на EUROASIA – 2013 в Токио, Япония и XXI Международен конкурс Андреа Постакини във Фермо, Италия (2014).

Участва в VIII Международен конкурс за цигулари Фриц Крайслер във Виена, Австрия (2014). На 11 Международен конкурс Млади виртуози (2015) печели II награда и специалната награда на Кантус Фирмус за най-ярко представил се български участник. Лауреат на Първи национални награди Проф. Панчо Владигеров (2015) за изявени в музикалното изкуство студенти и ученици. Гранд При на международния фестивал Ндежди, Таланти, Майстори (2016) в Добрич. Носител на специална награда – майсторска цигулка Джовани Паоло Маджини, копие на инструмента на Анри Марто от престижния международен конкурс Henri Marteau, Германия (2017).

На първия международен конкурс Vitam Inspirare (2013) печели цигулка на японския лютиер Риц Ивата, копие на Гуарнери дел Джезу. Участва активно в майсторските класове на: проф. Михаел Фришеншлагер (Австрия), проф. Жерар Пуле (Франция), проф. Такаши Шимицу (Япония), проф. Жулиде Ялчън (Турция), проф. Ерик Грюнберг (Англия), проф. Габриел Кроитору (Румъния) ) и др. Солист е на Академичен оркестър Камерата Орфика НБУ на Нов български университет, Софийски фестивален оркестър, Camerata Orphica Vienna, Камерен ансамбъл Софийски солисти, Оркестъра на Класик ФМ радио, филхармониите в София, Варна, Пловдив, Шумен, Плевен, Враца, Русе, Разград, Представителния гвардейски духов оркестър, Представителния духов оркестър на военноморските сили и др. Работи с диригентите Шломо Минц, Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Деян Чобанов, Дарио Мачелари и др.

Мартин Зайранов е носител на награда „Варна“ (2013), на фондация Отворено общество (2014), голямата награда на фондация Камбарев (2015) и на Ротари клуб Варна (2016).