facebook

Събития

bach_678x410_crop_478b24840a
26.03.2018 18:00
Събития

Концерт на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ: Бах – Хендел – Шуман

В рамките на цикъл „Солисти-интерпретатори“

Галерия УниАрт

Организатор:
департамент „Музика“

Камерен състав на КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ

Солист и диригент:
проф. Марио Хосен

Солисти:
Пиеро Барбарески (Италия) – чембало
Мишел Бурдонкъл (Франция) – пиано
Марио Хосен – цигулка
Кристина Хинова – цигулка
Стефания Янкова – виола
Теодора Атанасова – виолончело


Програма

Й. С. БАХ – Соната за цигулка и басо континуо във ми минор, BWV 1023
Fantasia – Allegro
Adagio ma non tanto
Allemande
Gigue

Г. Ф. ХЕНДЕЛ – Соната за цигулка и басо континуо във фа мажор, HWV 370
Adagio
Allegro
Largo
Allegro

Р. ШУМАН: Клавирен Квинтет оп. 44
Allegro brillante
In modo d'una marcia. Un poco largamente
Scherzo: Molto vivace
Finale: Allegro ma non troppo


Пиеро Барбарески (Piero Barbareschi) завършва пиано и клавичембало в Консерваторията „Луиджи Керубини“ във Флоренция, Италия. Развива активна концертна дейност като солист и в различни камерни формации в Италия, Франция, Австрия, Швейцария, Германия, Белгия, Чехия и САЩ. Репертоарът му включва творби на композитори от 1600 до 1900 година, както и произведения на съвременни автори. Основател на бароковия ансамбъл „Officina de li Affetti“, той концертира и с много оркестри, сред които Orchestra Sammartini di Milano, Симфоничния оркестър на Торино, Salzburg Chamber Soloists, Filarmonici di Verona и др.

Пиетро Барбарески има записи за телевизия RAI и звукозаписните компании Nuova Era, Dynamic и Musikstrasse за която записва, заедно с квартет Elisa, двоен CD с интеграл от шестте квинтета оp.56 от Луиджи Бокерини (първи запис в Италия). Също така осъществява първият запис на два концерта за пиано и струнен оркестър от Simon Mayr за компанията Tactus.

Освен като концертиращ пианист и клавичембалист Пиетро Барбарески развива и активна дейност като журналист и публицист, пишейки статии и изнасяйки лекции за музиката.


Мишел Бурдонкъл (Michel Bourdoncle) е роден в Марсилия през 1960 г., започва своята музикална кариера с Жаклин Кетрин и Бернар Флавини в Conservatoire d 'Aix-en-Provence. Учи в Парижката консерватория, печели първите награди за камерна музика и пиано в класовете Geneviève Joy и Dominique Merlet, преди да продължи обучението си по Jean Hubeau. Срещата му с Карлос Рок Алсина през 1984 го запознава с нов подход към съвременната музика, което води до голямата награда в международния конкурс „Акантс“ на Янис Кенакис. През 1986 г. и 1987 г. учи в Московската консерватория под ръководството на Алфредо Неуман. Той е и художествен ръководител на фестивала Nuits Pianistiques d'Aix-en-Provence. Мишел Бурдонкъл е удостоен с медалите „Ville d'Aix-en-Provence“ и „Assemblée Nationale“ за художествената си дейност.