facebook

Събития

flyer-29-mai_678x410_crop_478b24840a
29.05.2017 19:30
Събития

Концерт на Камерата Орфика НБУ в партньорство със Софийска филхармония

Голяма зала „България“

Организатори:
Нов български университет
департамент „Музика“ НБУ
Национален институт Софийска филхармония
Камерата Орфика НБУ
48. Международен фестивал Софийски музикални седмици 2017

Под патронажа на Президента на Република България Румен Радев

Диригент Кристиян Шулц (Австрия)

Солисти:
Лилия Байрова-Шулц (Австрия, България) – виолончело
Лиляна Кехайова (Австрия, България) – виолончело

Програма:

Роберт ШуманКонцерт за виолончело и оркестър оп. 129

Георги Арнаудов„Antiphona dulcis armonia“ Концерт за две виолончели и струнен оркестър
Световна премиера (2017), 60-годишен юбилей на композитора.

Волфганг Амадеус МоцартСимфония № 41 „Юпитер“ KV 551

ИНТЕРВЮ-РАЗГОВОР с артистите 18:00-18:30 ч. Фоайе на СФ

На 29. май, 2017 г., в рамките на 48. Международен фестивал Софийски музикални седмици 2017 ще бъде представена премиерата на „Antiphona dulcis armonia“ – Концерт за две виолончели и оркестър от Георги Арнаудов (световна премиера) . Творбата е написана по поръчка на Камерен оркестър „Камерата Орфика НБУ специално за солистите Лилия Байрова-Шулц и Лиляна Кехайова. Творбата ще бъде представена от „Камерата Орфика НБУ под диригентството на Кристиан Шулц (Австрия). С нея ще се отбележи 60-годишнината на композитора. Световна премиера.

Antiphona dulcis armonia – Концерт за две виолончели и оркестър е „Творба, чиито форми все още извайвам докато пиша този текст, за да може да се й насладите, когато бъде току-що извадена от фурната. За автора остават всички терзания по време на правенето на това звуково блюдо, което с цялото си безумство се съгласих да започна да готвя в сутрешните часове на 4 март. Както подобава на нашето съвремие, тази творба спазва всички принципи на Бароковия концерт и няма да бъде нито досадно дълга, нито неподходящо кратка. В нея протичат всевъзможни звукови истории, разказани от испански монаси, клезмери, помаци или дворцови интриганти, представени от научни работници, изследващи модернизма или испанските интербригадисти. Не очаквайте техните резки появи и спестете любопитство си. Всички тези невероятни образи от борхесианския имагинариум ще бродят неизменно около вас в това хранилище на звукови събития, в тази своеобразна и причудлива звукова пинакотека и вие ще осъзнаете тяхното присъствие – тогава, когато видението вече е минало покрай вас. Така впрочем, както бродеха и около мен...“ (Георги Арнаудов)

Лилия Байрова-Шулц е родена в София през 1971. Следва във Виенската консерватория, където професор е нейният баща Йовчо Байров. Печели много международни награди, учи при изтъкнати музикални педагози. Изнася концерти с големи симфонични оркестри, търсена е и като изпълнител и на камерна музика. От сезон 2002/2003 тя е концертмайстор на симфоничния оркестър на радио Щутгарт. От 1999 Байрова ръководи собствен клас във Виенската консерватория. Препълнените зали и горещи нестихващи аплодисменти съпътстват изпълненията на Лилия Байрова-Шулц. Байрова е звезда с чудесния емоционален баритонов тембър на виолончелото си и чистото безкрайно легато, както и с емоционалното си изпълнение. Тя е един от най-вдъхновените изпълнители на Шуман. Лекотата и естествеността, с която Байрова-Шулц музицира, нейната сигурност, нейната подвижност в музиката по отношение на различните стилове – звук, артикулация, динамика, тембър и фразиране – са стъписващи... Звукът й не може да се сбърка – равен, но богато оцветен, малко меланхоличен, но и чувствен, емоционално наситен. Интонационно безупречна и същевременно изключително изразителна, Лилия Байрова сякаш на шега прави своите малки открития. Пиесите на Шуман – така докоснати и абсолютно изпълнени... Естественото и привличащо музициране. Внушаване на автентичност и категорично обсебване на вниманието на слушателя… (в-к Култура).

Кристиан Валтер Шулц (Christian Walterssohn Schulz) е роден във Виена. Той е австрийски виолончелист и диригент. Учи във Виенската музикална академия (Университета за музика и сценични изкуства във Виена) виолончело и дирижиране. През 1986 дебютира като солист на Виена Музикферайн. От 1993 е член на Виенската филхармония. Той е гост-диригент на Виенски камерен оркестър от 1995. В 1997 е съосновател на Ambassade Orchester Виена. От 2000 е главен диригент на Sinfonietta Linz. От 2003 е главен диригент на Държавната филхармония на Арад в Румъния, а от 2006 е главен диригент на Mozart Collegiums във Виена. Концертира по целия свят.

Лиляна Кехайова е родена в град София и е четвърта генерация музиканти. Завършва НМУ Любомир Пипков София и Виенската консерватория в класа по виолончело на Лилия Байрова-Шулц. Лауреат е на международните конкурси: Concertino Praga (2006), Fidelio-Wettbewerb (2013), конкурса на Виенската Консерватория и др. Работи с най-видните педагози: Антон Никулеску (Румъния), Доминик Де Вилиенкур (Франция), Йозеф Луитц (Австрия), Владимир Перлин (Русия), Гавриел Липкин (Израел), Мартина Шукан (Швейцария), Волфганг Панхофер (Австрия) и др. Участва в редица фестивали в Италия, Испания, Румъния, Хърватско, Полша и има възможността да партнира на световни изпълнители като Жерар Косе, Марио Хосен, Майкъл Лудвиг (концертмайстор на Филаделфийска филхармония), Владимир Менделсон, Филип Бернолд, Милена Молова, Волфганг Клос, както и да концертира в най-престижните зали: Musikverein (Виена), Athenaeum (Букурещ), Palau de la Musica (Барселона) и Dvorak Hall (Прага).

Лиляна Кехайова е соло виолончело на Камерата Орфика НБУ, а от 2017 е в състава на Виенски камерен оркестър. От 2014 е генерален секретар на Лятана академия и фестивал International Music Academy Orpheus във Виена, Австрия.

Георги Арнаудов (1957) е автор на редица симфонични творби, камерна и солова – инструментална, вокална, клавирна музика, театрална и филмова музика. Преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ – София и доцент по композиция и хармония в Нов български университет, а от 2012 доктор и по Музикознание и музикално изкуство. Носител е на редица престижни международни награди: Международната премия „Карл Мария фон Вебер“, Голямата награда на EBU – Организацията на европейските радиостанции, наградата „Златната арфа“.

През 2017 Георги Арнаудов е удостоен с Наградата на Министерството на културата „Златен век“ – Звезда и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Неговите творби имат световни премиери в Royal Festival Hall, Wigmore Hall (Лондон) и Сент Джон Смит (Уестминстър), Карнеги Хол (Ню Йорк), Концертхаус (Виена), а през 2017 е поканен да представи премиерни изпълнения в Grand Theatre Тиендзин (Китай), както и да напише специално две нови творби за „Оркестъра на Забранения град“ в Пекин с Китайския национален оркестър. Има издадени 8 авторски албума, а негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на ХХ и ХІХ век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, Гега Ню – България.

КАМЕРАТА ОРФИКА НБУ е камерен оркестър, съставен от брилянтни млади класически музиканти, част от тях бивши и сегашни възпитаници на Нов Български Университет. Артистичната мисия на оркестъра, основан от проф. д-р Марио Хосен, е да реализира идеята за създаване на мащабно културно сътрудничество на музиканти от балканските държави с център Виена (Австрия). В епоха, изискваща от композиторите и изпълнителите различен подход към изкуството, той е пример за културен мост към света. Досега диригенти и солисти на оркестъра са били емблематични имена на българската и световна класическата музика като Милена Моллова, Найден Тодоров, Амори Клозел, Жерар Пуле, Алексис Хаузер, Доминик Виленкур, Жан Ферандис, Кристоф Хагел, Борислав Иванов, Валери Вачев, Гюнтер Пихлер, Хансйорг Шеленбергер, Филип Бернолд, Донг-Сук Канг, Жерар Козе, Волфганг Клос, Такаши Шимицу. Турнетата в Австрия, Полша, Турция, Япония, Финландия и България, и многобройните записи доказват високото техническо и музикално ниво на оркестъра.

Департамент „Музика“ на Нов български университет е модерна образователна институция в областта на музикалното и танцово изкуство, който се утвърди като структура с иновативни методи на работа, със силен преподавателски екип, с чудесна материална база, даваща възможност на младите музиканти в България да се обучават по съвременен световен стандарт без да напускат пределите на родината си. Освен обучение след средно образование в бакалавърска програма „Музика“, департаментът предлага магистърски програми на български и английски език, а на докторско ниво – програма с възможност за научно изследване в областта на теоретичното музикознание или в изпълнителския профил. Всяка година департаментът организира серия от майсторски класове за виртуозно майсторство на водещи професори от Европа.

Вход с покани и билети, които може да се закупят на касата на зала България и на www.eventim.bg.


Цена на билета за студенти по програма Музика – 1 лев
За ученици и пенсионери – 8 лева
Редовни билети: 10 – 15 лева