facebook

Събития

dsc0028_678x410_crop_478b24840a
21.10.2015 18:00
Събития

Концерт-рецитал на студенти на проф. Марио Хосен

Галерия „УниАрт“

Организатор:
департамент „Музика“

Солисти:
Джузепе Запала, Венета Гудева и Кристина Хинова - студенти на НБУ в класа по цигулка на проф. Марио Хосен


Програма:

- Й.С. Бах- Адажио и Фуга в сол минор из 1. соната за соло цигулка BWV 1001
- В. А. Моцарт- Allegro aperto, 1.част из
концерт за цигулка в ла можор, KV 219

Изпълнява: Венета Гудева

- Й. С. Бах- Шакона из 2. партита за соло цигулка, BWV 1004
- Н. Паганини- Каприз No.15
- Л. ван Бетовен- Романс в сол мажор, Op. 40

Изпълнява: Кристина Хинова

- Й. Брамс- 2. Соната за цигулка и пиано, Op. 100

Изпълнява: Джузепе Запала

На рояла: Нона Кринчева

Венета Гудева е лауреат на престижни национални и международни конкурси. Участва във формациите „Софийска младежка филхармония“ и „Сцена Академия“. Концертирала в Италия с Държавен симфоничен оркестър – Шумен, Южна Кореа с Държавен симфоничен оркестър – Пазарджик и др.

 

Кристина Хинова е родена през 1990 година в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка на 6- годишна възраст в класа по цигулка на Екатерина Драмалиева. Завършва НМУ „Л. Пипков“ София в класа по цигулка на проф. Ангел Станков. От 2009 г. е студентка в Universität für Musik und Darst. Kunst, Виена, в класа по цигулка на проф. Герхард Шулц. Лауреат е на редица национални и международни конкурси, сред които са: „George Enescu“, „Concertino Praga“, „Недялка Симеонова“, „Панчо Владигеров“ и др.


От 2015 г. има възможността да работи и свири на една сцена с маестро Марио Хосен. Свирила е като солистка с оркестрите на Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, оркестъра на Софийската опера и балет, Viena Les Orpheistes Festival Orchestra. Като камерен изпълнител концертира с артисти като Марио Хосен, Милена Молова, Волганг Клос, Щефан Кропфич. От тази година е студентка в Нов български университет.

 

Професор Марио Хосен е роден в Пловдив. Майка му е оперна певица, брат му – пианист, и музиката естествено огражда неговото всекидневие. Орисан е за нея още с първия подарък след раждането си – цигулка от баба му, учителка по музика. На седем години вече свири с Пловдивската филхармония. На 17 продължава обучението си във Виенската музикална академия при Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Пътят му в музикалната кариера е свързан с бележити педагози и солисти като Руджеро Ричи и Жерар Пуле в Париж, Ифра Нийман в Лондон. Популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Представя ги в Европа, Азия, Америка, в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус“, „Брукнерхаус“…


Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт Австрийската национална банка. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, той получава блестящи критики: „Превъплъщение на Паганини… Марио Хосен покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон. Публиката е във възторг от „капризите“, изпълнение на бис.“ – пише Oberosterreichische Nachrichten, Австрия.

„Да те нарекат „прероден Паганини“ е отговорност, предизвикателство и най-вече задължение, защото именно той прави революция в инструменталното цигулково изкуство“, споделя виртуозът. „Не са много интерпретаторите му в началото на ХХІ век и смятам, че съм един от малкото, които имат в репертоара си по-голямата част от творчеството на Паганини. Изпитвам огромно удоволствие да свиря и разбирам тази технична и много виртуозна музика.“