facebook

Събития

img-4894_678x410_crop_478b24840a img-4615_678x410_crop_478b24840a img-4613_678x410_crop_478b24840a
02.04.2016 15:00
Събития

Концерт спектакъл „Арфата – извор на вдъхновение V. Paris Toujours“

Университетски театър

Организатор:
Център за професионално и продължаващо обучение

Водещ:
проф. Сузана Клинчарова - ръководител на проекта, гост на департамент "Музика"

Участници:
арфа: проф. Сузана Клинчарова, Кохар Андонян, Весела Тричкова, Илияна Селимска, Цветелина Георгиева (НБУ), Девора Ковачева, Христина Сергиева, Росита Бодурова, Елена Христова, Александрина Кушинчанова, Анна-Мария Ризова, Вяра Райчева, Ния Лакова, Виктория Маркова, Инела Чергова, Ивайла Тодорова, Божана Божилова.

Вход с покани и билети
Билети – каса на НДК

Елементите на спектакъла, с който ще завърши майсторският клас, ще бъдат обединени около неотдавнашните драматични събития в Париж - терористичните атентати през 2015 г. Участниците ще бъдат съпричастни към общата идея за принадлежност към една културна обективност и в по-широк аспект към цивилизацията, която защитаваме на определено ниво, всеки със собствените си средства.

 

Интерактивният характер на проекта се състои във взаимодействието на департамент „Музика“ с департаментите „Кино реклама и шоубизнес“, „Изящни изкуства“ и „Политически науки“. Ще бъде осъществена и заснета на място непосредствена връзка със студенти от Сорбоната в Париж, с преки свидетели на атентатите, със създатели на проекта за запазване на паметта от атентатите. Ансамбълът от пет арфи ще разработи музикален репертоар на парижки композитори от XX и XXI век. В специално интервю композиторът Филип Ерсан ще представи своята пиеса за арфа „Бамян“, реакция на деструктивната сила на терористичните организации. Публиката и обществеността ще допринесат с участието си в открития дебат, изразявайки мненията си на две интерактивни стени - съставна част на спектакъла, поставени респективно в НБУ и в НДК.

Проектът е насочен към разработване на френски репертоар, включващ пиеси на парижки композитори от XX и XXI век. Запознаване със спецификата на водещата в световен аспект френска арфова школа.
Характерен стил на подбрания репертоар.
Запознаване с текста, технически обозначения.
Характерна техника и звукоизвличане.
Публиката и обществеността ще допринесат с участието си в открития дебат, изразявайки мненията си на две интерактивни стени - съставна част на спектакъла, поставени респективно в НБУ и в НДК. Патронажът на Председателя на франкофонските посланици в ООН ще придаде на спектакъла универсален мащаб.