Събития

beatles-1_678x410_crop_478b24840a beatles-2_678x410_crop_478b24840a
21.12.2017 19:30
Събития

Концерт-спектакъл „Самотата и надеждата: половин век по-късно“ 

Университетски театър

Организатори:
департамент „История“,
департамент „Нова българистика“,
департамент „Музика“,
Център за социални практики,
департамент „Изящни изкуства“

Водещ:
ас. д-р Методи Методиев

Участници:
преподаватели от НБУ, млади изпълнители от България и чужбина, и със специалното участие на Ицко Финци.

Събитието реализира проект към Фонд за стратегическо развитие на НБУ на тема „Самотата и надеждата: половин век по-късно“, свързан с международните и национални прояви за 50-годишнината от 1967 г. Поставя въпроси, които вълнуват съвременното общество, а Нов български университет ще заеме своето място в този международен дебат, свързан с отношенията човек-общество и тяхните проявления в масовата култура.

В основата на събитието стои първият концептуален албум в историята на популярната музика - Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band на Beatles. Към текстовата част се подхожда през две книги от различни краища на света – „Шегата“ на Милан Кундера (Чехословакия) и „Сто години самота“ на Габриел гарсия Маркес (Колубмия). Това ще разкрие разгръщането на идеята за самотата и социализирането в глобален мащаб.

Сценографиято, под ръководството на Христина Дякова, се фокусира върху пресъздаване на концертната и студийна атмосфера, в която се прави изкуството, която изразява промяната в разбиранията за достъпно и недостъпно. Заедно с костюмите, всичко ще покаже и значимостта на разделянето с едно минало и надеждата за едно ново настояще. Така в крайна сметка спектакълът ще разкрие пред общността на НБУ от една страна как се развива едно общество, лишено от самота и дискретност, и същевременно с това разгръщането на надеждата като продукт за масова консумация.

* Проектът е реализация на един нов подход, който дава възможност за изява на преподаватели и студенти от различни дисциплини, следвайки девиза на НБУ - Ne varietatem timeamus.

* Концертът ще включва подбран материал от заснетите лекции, както и  мултимедия, свързана със съдържанието на конкретните изпълнения.

* Участници: преподаватели и студенти от НБУ от департаменти „История“, „Нова българистика“ „Музика“, „Кино, реклама и шоубизнес“, „Изящни изкуства“, модул „Сценичен дизайн“ и Център за социални практики.

Специални гости на семинара ще бъдат: Михаил Иванов: гост-музикант, завършил Музикалната академия в Амстердам, Тодор Николаев: гост-музикант, завършил Академията по музика и изкуства в Лондон, както и популярни имена от българската музикална сцена: Христо Намлиев, Антон Серкеджиев, Петър Георгиев, Иво Попов, Спартак Генев, Надежда Митева.

Специално участие в музикалната програма ще вземе преподавателят от НБУ -  проф. Евгений  Дайнов, както и големият български актьор Ицко Финци.

Проектът е реализиран с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.