facebook

Събития

dolinata_678x410_crop_478b24840a
20.12.2023 16:30
Събития

Концерт „В долината на розите“

Вернисаж „Долината на розите“ – творчески импресии“

Галерия УниАрт



Организатори:
департамент „Музика“, ИЦ „Компютърна и приложна лингвистика“, БП „Русистика“, БП „Приложни чужди езици за администрация и управление“ (на англ. ез. и втори чужд език), БП „Визуални изкуства” , курс ООКY170 Български танци,  МП „Танцово изкуство“, МП „Технологии в писмения и устния превод“ и  и МП „Живопис“


Водещи:
доц. д-р Ралица Мирчева, гл. ас. д-р Милка Хаджикотева и гл. ас. д-р Маргарита Кръстева


Модератори:
доц. д-р Татяна Фед, доц. д-р Мария Нейкова, доц. д-р Ирина Георгиева, гл. ас. д-р Емануела Чичова


Участници:
Студенти и преподаватели от БП „Музика“, ИЦ „Компютърна и приложна лингвистика“, БП „Русистика“, БП „Приложни чужди езици за администрация и управление“ (на англ. ез. и втори чужд език), БП „Визуални изкуства”, курс ООКY170 Български танци, МП „Танцово изкуство“, МП „Технологии в писмения и устния превод“ и МП „Живопис“


Това е заключителният етап на пътуващия семинар „В долината на розите“ – гр. Казанлък. На него ще бъдат представени част от платната на студентите по живопис, които са инспирирани от това пътуване. Студентите по чужди езици ще представят презентации, в които ще опишат своите впечатления от пътуването, а студентите от специалността по български танци ще изпълнят танцови образци от региона.

Семинарът е осъществен с финансовата подкрепа на Фонд учебни програми към ФБО, БФ и МФ.


Изображение:pateshestvia.net



Представяне на изложба на студенти от майнър програма „Живопис и стенопис“ на БП „Визуални изкуства“, департамент „Изящни изкуства“

 

 

Водещ преподавател на вернисажа:

доц. д-р Ралица Мирчева



Участници:

Студенти от майнър програма „Живопис и стенопис“:

Валентина Антонова, Гергана Василева, Николина Стоянджова, Никол Петрунова



Вернисажът на изложбата „Долината на розите -– творчески импресии“ е резултат от впечатленията на студентите от майнър програма „Живопис и стенопис“ на БП „Визуални изкуства“ от посещението на град Казанлък и „120  години Празник на розите“ 2023 г.. Градът е един от емблематичните културни центрове, известни с българските традиции,  свързани с маслодайната роза.

Студентите имаха възможност да разгледат, вдъхновят и предадат усещанията си от мястото, в своите картини, посветени на розобера и българската роза дамасцена.

 

 

 

По време на пътуващия семинар, бяха посетени  символни места за града, като Казанлъшката гробница - световно наследство на ЮНЕСКО, музеите на едни от най-добрите български художници  като  Иван Милев, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Художествената галерия – Казанлък, музея на розите и розариума в града.

Картини във вернисажа, предшестват последваща изложба, която ще бъде представена през първите месеци на 2024 година.

Творбите показват интересния творчески поглед, посветен на розата и розобера, претворени в различни живописни техники, като сред тях има и представен батик (рисуване с восък върху коприна). Оригинални композиционни и цветови решения, колажни техники, различни съчетания с нетрационни материали са акцент в предстоящата изложба и събитието на 20 декември в галерия „УниАрт“.

 

Изложбата се осъществява след поредното успешно междудепартаментно сътрудничество в семинара „Долината на розите“ провел се на 25 май 2023 г. Участие в него взеха департамент „Музика“, ИЦ „Компютърна и приложна лингвистика“, БП „Русистика“, БП „Приложни чужди езици за администрация и управление“ (на англ. ез. и втори чужд език), БП „Визуални изкуства” , курс ООКY170 Български танци,  МП „Танцово изкуство“, МП „Технологии в писмения и устния превод“.

В събитието ще бъдат представени, впечатленията и от водещите преподаватели и техните студенти, сред които:

проф. д-р Татяна Фед, доц. д-р Ралица Мирчева, доц. д-р Мария Нейкова, доц. д-р Ирина Георгиева, гл. ас. д-р Маргарита Кръстева, гл. ас. д-р Милка Хаджикотева,  гл. ас. д-р Емануела Чичова.

Семинарът е осъществен с финансовата подкрепа на Фонд учебни програми към ФБО, БФ и МФ.