facebook

Събития

dsc0022_678x410_crop_478b24840a
18.05.2023 09:40
Събития

Конференция „География на знанието в Средиземноморието и Близкия изток“

Корпус 2, зала 111


Организатор:
департамент „Средиземноморски и Източни изследвания“


Водещ:
доц. д-р Мариана Малинова


Участници:
Академична общност – НБУ, СУ, БАН, ВТУ, студенти


Средиземноморието и Близкият изток могат да бъдат по-добре разбрани, ако се вземат пред вид различни перспективи. Като споделено пространство на много исторически и съвременни човешки общности, тези два световни региона могат да се разгледат в контекста на темата за преноса на знание.

Съпроводен от процеси на засилени човешки контакти и комуникация, преносът на знание демонстрира как идеите и техните носители – било то хора, книги или наративи – са „пътували“ в контекста на постоянно променящи се пространствени конфигурации. Те са променяли локалния характер на знанието и са създавали нови културни и социални пространства.
Фундаменталните за географията понятия като място, пространство, картография, пътешествия отдавна са напуснали границите на конкретната научна дисциплина. Хуманитарните науки ги прилагат като средство за интегриране на различни източници на информация, което предлага възможност за един интердисциплинарен диалог, който се надяваме да осъществим по време на нашата конференция.