facebook

Събития

pexels-tara-winstead-8849295_678x410_crop_478b24840a
16.05.2024 14:30
Добави в Google календар
Събития

Конференция на тема „Опасностите, които съществуват от използването на изкуствения интелект“

Корпус 1, Аула



Организатори:
Лаборатория по изкуствен интелект, роботика и вградени системи,
Лаборатория „Изкуствени когнитивни системи“


Водещ:
доц. д-р Ясен Горбунов


Участници:
доц. д-р Ясен Горбунов
доц. д-р Стоян Мишев
проф. д-р Морис Гринберг
гл. ас. д-р Христо Чукурлиев
и други


Конференцията се организира с цел да провокира дискусия и обмен на идеи между експерти от научната общност и широката публика по въпросите на развитието на изкуствения интелект и потенциалните опасности, които произтичат от неговото използване. Ще бъдат разгледани някои технически аспекти на големите езикови модели и възможностите, които те предлагат. Ще бъдат дискутирани етичните, социалните и правните въпроси, свързани с развитието на изкуствения интелект.

Кръглата маса представлява възможност за сближаване на мнения и идеи, които могат да допринесат за по-балансирано и отговорно развитие на изкуствения интелект в обществото.

 

Доц. Ясен Горбунов е доктор на Технически университет — София, доцент в департамент „Информатика“ на НБУ и директор на Лаборатория по изкуствен интелект, роботика и вградени системи. Изследователските му интереси, заедно с преподавателската му дейност, са насочени в областта на цифровите технологии, автоматизацията на технологични обекти, роботиката и проектирането на вградени системи.