facebook

Събития

bach_678x410_crop_478b24840a
16.03.2019 10:00
Събития

Конкурс „С крилете на музиката“

Корпус 1, зали 501 и 506

Организатори:
департамент „Музика“
Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД)
Дружество „Педагози-Музиканти“ към СБМТД

Водещ:
проф. д-р Милена Шушулова

В конкурса могат да участват деца, младежи и възрастни без ограничение от цялата страна, изучаващи акустични музикални инструменти в обществени и частни музикални школи, в държавни и частни общообразователни училища, в частни инструментални студия, в детски градини. Могат да вземат участие и ансамблови формации и оркестри.

Корпус 1, зала 506 - пианисти; начало 10:00
Корпус 1, зала 501 – китара, цигулка и духови инструменти; начало 10:00 часа

Четвърти пореден фестивал-конкурсът „С крилете на музиката“ (2011, 2013, 2015 и 2019-а година) се провежда съвместно с департамент „Музика“ на НБУ и в сградата на университета. Във конкурса могат да участват деца, младежи и възрастни без ограничение от цялата страна, изучаващи акустични музикални инструменти в обществени и частни музикални школи, в държавни и частни общообразователни училища, в частни инструментални студия, в детски градини. Могат да вземат участие и ансамблови формации и оркестри.

Пожелателно е всеки участник да изпълни пиеса от български композитор. Останалият материал е по избор на кандидата. Пиесите се свирят наизуст. За ансамбловите изпълнения е позволено свирене по ноти (с партитури). Участниците във фестивал-конкурса „С крилете на музиката“ се разпределят според възрастта и специалностите, които изучават с определено времетраене на изпълнението. Журито на фестивала-конкурс „С крилете на музиката“ е съставено от изтъкнати български педагози-музиканти, в чиито състав задължително присъстват представители на всяка от специалностите. Участниците, класирани във фестивал-конкурса „С крилете на музиката“ получават златен, сребърен или бронзов медал. Всички останали участници – грамота. Най-добрите имат възможност да работят с именити педагози по пиано. Фестивалът - конкурс „С криете на музиката“ завършва с награждаване и гала-концерт на първенците. Конкурсът има висок имидж и е с професионални изисквания към изпълнителите, поради факта, че преподавателите в дружеството са изявени и повечето са с национално и международно признание. Конкурсът е търсен от родителите и музикантите-преподаватели и заради възможността представителите на тези среди да се запознаят с условията и възможностите за обучение в НБУ.

Целта на фестивал-конкурс „С крилете на музиката“ е да активизира и да поощри постиженията на учениците и преподавателите и музикално-инструменталното обучение на младите таланти. С провеждането на Деветия фестивал-конкурс ние продължаваме вече една утвърдена традиция в културния живот на България.
Традиционно департамент „Музика“ дава и 2 награди на изявени средношколци – най-добрите двама лауреати имат възможност да учат 15-часов курс при проф. Людмил Ангелов или да участват в майсторския му клас.