facebook

Събития

img-4845_678x410_crop_478b24840a
24.11.2017 10:30
Събития

Кръгла маса „(Не)възможната борба с корупцията? Мобилизации и структурни реформи в България“

l’(im)possible lutte contre la corruption? Mobilisations et réponses structurelles en Bulgarie

Корпус 2, зала 305

Организатори:
Екип на проект „Сравнение на политическата корупция в нови демокрации днес“:
департамент Политически науки“, НБУ;
Факултет по политически науки, Университет на Букурещ и Университет на Авиньон, Франция

Équipe du projet „Comparer la corruption politique dans les nouvelles démocraties aujourd’ hui“ Departement de Sciences Politiques, Nouvelle Université Bulgare ; Faculté de Sciences Politiques, Université de Bucarest et Université d’Avignon, France

Модератор:
гл. ас. д-р Иван Начев

10.30 – 12.00
Първи панел: ПОЛИТИКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА


„Корупцията като проблем на новите демокрации“ - гл. ас. д-р Петя Георгиева, координатор на проект „Сравнение на политическата корупция в новите демокрации днес“

„Възможна ли е антикорупционна публична политика?“ - проф. Антоний Тодоров

Други

Дискусия

12.30 – 14.00
Втори панел: МОБИЛИЗАЦИИ И РЕФОРМИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА

„Елементи на анти-корупционната политика и доброто управление в контекста на местната власт в България“ – Гл. ас. д-р Катя Христова-Вълчева

„Градски корупционни скандали и гражданска ангажираност“ - гл. ас. д-р Евелина Стайкова, д-р Илдико Отова

Други

Дискусия


Приемат се и други заявки за участие чрез изпращане на посочения по-долу формуляр.

 

Темата за това как оценяваме различните модели на мобилизации и структурни реформи в превенцията и борбата с корупцията в България продължава да бъде актуална в момент, в който българският законодател търси нови инструменти за ефективна промяна в средата с приемането на нов, рамков закон.


Повече от четвърт век след началото на демократичните реформи в страната, дебатът за това кои фактори способстват или възпрепятстват провеждането на устойчива политика за превенция и борба с корупцията звучи повече от актуално както в национален, така и в сравнителен контекст.


Екипът на проект „Сравнение на политическата корупция в нови демокрации днес“ на департамент Политически науки, НБУ, кани преподаватели и студенти от НБУ за участие в кръгла маса на тема „(Не)възможната борба с корупцията? Мобилизации и структурни реформи в България“, която ще се проведе на 24 ноември 2017 г. от 10.00 до 14.00 ч.в зала 305 на ІІ корпус на НБУ.


Дебатът ще бъде организиран в рамките на два дискусионни панела:

• Граждански мобилизации за превенция и противодействие на корупцията;
• Структурни реформи и политики за превенция и противодействие на корупцията.


Кръглата маса цели да даде възможност на академичната общност да сподели експертни оценки и резултати от проведени изследвания по основните теми. Специална покана е отправена към докторанти и активни млади изследователи от всички департаменти.


Сборникът с докладите ще бъде издаден. Срок за подаване на заявка в дискусионните панели – 21 ноември 2017 г. Срок за предаване на докладите – 31 януари 2018 г. Указания за формата на доклада – при регистрация за участие.

Лице за контакт и изпращане на заявките – гл. ас. д-р Катя Христова-Вълчева, khristova@nbu.bg, Департамент Политически науки на НБУ.

 



Кръглата маса се провежда на български език.

Прикачени файлове