facebook

Събития

1844651-copy_678x410_crop_478b24840a
25.11.2024 09:30
Добави в Google календар
Събития

Кръгла маса за правата на детето

Модерни тенденции в образованието за правата на детето

Корпус 1, зала 310



Организатори:
УНИЦЕФ
департаменти „Право“, „Политически науки“, „Здравеопазване и социална работа“
Ноу Хау Център за алтернативни грижи за деца, НБУ


Лектор:
Проф. Ан Скелтън, председател на Комитета по правата на детето на ООН, преподавател в Университета на Лайден, Нидерландия, и в Университета на Претория, ЮАР


Модератори:
доц. д-р Деяна Марчева, НБУ, департамент „Право“
доц. д-р Велина Тодорова, член на Комитета по правата на детето на ООН, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, Институт за държавата и правото в БАН


Панелисти и участници:
Евгения Тонева, НБУ, департамент „Социална работа и здравеопазване“; Ноу Хау Център за алтернативни грижи за деца, НБУ
доц. Росица Симеонова от Факултета по педагогика на СУ
доц. д-р Цветалина Петкова, НБУ, департамент „Право“;
гл. ас. д-р Венелин Стойчев, УНСС и Институт по философия и социология в БАН
доц. д-р Евелина Стайкова, НБУ, департамент „Политически науки“;
други представители на академичната общност и на неправителствените организации в България, които работят в сферата на образованието по правата на детето.


Кръглата маса за правата на детето ще се фокусира върху предизвикателствата пред образованието в областта на правата на детето. Ще се обсъдят иновативни подходи и добри практики на включване на темата за правата на детето във висшето образование в различните специалности. В дискусията ще се включат преподаватели от различни университети с опит в различни специалности – право, педагогика, социална работа и здравеопазване, философия, политически науки и др., които ще представят разнообразни гледни точки към проблематиката и идеи как може да се подобри образованието и цялостното социално възприемане на правата на детето в България.

Проф. Ан Скелтън, e председател на Комитета по правата на детето на ООН от май 2023 г. Тя е професор по право в Университета на Лайден, Нидерландия, ръководител на катедрата „Права на децата в устойчив свят“ (Children’s rights in a sustainable world), както и програмен директор на магистърската програма по право „Международни права на детето“.

Известна е като правозащитен адвокат и ръководител на Центъра за детско право (Centre for Child Law) в Университета на Претория, ЮАР, където разработва програма за стратегически съдебни дела (strategic litigation). Освен това е председател на ЮНЕСКО за правото в областта на образованието в Африка. Играла е значима роля в реформата на детското законодателство в Южна Африка след апартейда, включително като председател на комитета, изготвил Закона за детското правосъдие от 2008 г.