facebook

Събития

1333620hdr_678x410_crop_478b24840a
25.06.2021 18:00
Събития

„Култура под НеБетУ“ – българското кино

Културно-развлекателно събитие, лятно кино

Летен театър, НБУ

Организатори:
дтуденти от трета година, специалност „Връзки с обществеността“ във връзка с курс „Управление на специални събития“: Никол Вълчева. Никол Лалева, Милена Александрова, Паолина Иванова, Севдалина Андреева, Стефания Симеонова, Теодора Минчева 

Ръководител:
гл. ас. д-р Десислава Данкова

Специален гост:
Олег Ковачев

Водещи:
Марио Василев 
Татяна Йолинска

В програмата:
студенти от БП „Театър“, музиканти от БП “Музика”, Специализация: Поп и джаз пеене

Спонсори:
„Трето колело“

Участници:
студенти и преподаватели на Нов български университет

Когато организираме събитие, трябва да се насочим към това да подарим нещо, на онези, които ще присъстват. Нов български университет е мястото, което ни предоставя всичко, от което имаме нужда – образование, умения, усъвършенстване, практика, приятелства, разнообразие, опит, емоции и ценни моменти. А какво се подарява на хора, които си имат всичко? Култура!

Затова и нашият екип ще подари култура под същото небе, под което се намира и нашият Алма матер. Целим това събитие да се превърне в традиция и се надяваме следващите третокурсници да го организират повторно, онези след тях – потретно и т.н. Поставяме началото с културата на българското кино. И се надяваме след нашето събитие българската култура да остане неизменна част от живота на всеки един гост.

„Култура под НеБетУ“ ще бъде една киновечер, съпътствана от дейности, които да запалят интереса на гостите към старите български филми. Сред тях са:

● интервю с Олег Ковачев;
● викторина с любопитни факти от българското кино, с награди за I, II и III място
● разиграване на емблематични сцени от българския екран от студенти от БП „Театър“ в НБУ, които вече са започнали репетиционен процес;
● излъчване на филма „Рицар без броня“, като финален акорд на вечерта

Олег Ковачев
– Той ще бъде специален гост на събитието, тъй като е главният герой от филма „Рицар без броня“, в който се снима, когато е 9-годишен. Днес, като 65-годишен опитен актьор, сценарист и режисьор, той ще ни разкаже защо е важно да ценим и обичаме българското кино, без значение през коя година е произведен филмът. При проведен разговор с него, той сподели, че с удоволствие ще участва и потвърди, че е свободен на този ден.
– Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. със специалност „операторско майсторство“.
Сред най-значимите му режисьорски филми са „Балада за Гунди“, „Миг бяла светлина“, „Фонтанки“, „Душата“, „Бисери“, „Общежитие“.
Режисьор е на „Голямата синя магия“ – за 80-годишнината на футболния клуб „Левски“, а също и на „Парола: Жив класик“ – за Класическата гимназия.

„Трето колело“
– бранд, който се фокусира върху разпространението и опазването на българската култура, като създава артикули, вдъхновени от нея. Концепцията на този бранд напълно се вписва в идеите и мисията на „Култура под НеБетУ“, тъй като неговите създатели произвеждат тениски, чанти, значки и други артикули, които изобразяват моменти, персонажи или цитати от произведения на българското кино и литература. Тяхното послание е „Вземи си култура, носи я със себе си!“.
– те се съгласиха да направим изложба с техните артикули, които ще закачим по парапетите край летния театър. Целта е да популяризираме техния бранд, а в замяна те ще споделят нашето събитие в своите канали в социалните мрежи и ще осигурят наградите за победителите във викторината

Студенти от БП „Театър“
Наши колеги, бъдещи актьори, с радост приеха да изиграят няколко сцени от култови български филми, любими на поколенията. В момента те репетират усилено, подкрепени от свои преподаватели. Сред тях има и студент със сценографски умения, който ще се погрижи за още по-въздействащ декор по време на изпълненията.

Музиканти от БП „Музика“
Други наши колеги, които с удоволствие приеха поканата да участват в събитието. За тях не е отделено специално място в програмата. В началото на събитието те ще бъдат седнали на пейките, където ще свирят и пеят, докато публиката се настанява. Идеята е по този начин да се създаде артистична атмосфера преди началото на събитието.

Водещи – студенти от НАТФИЗ, клас проф. Ивайло Христов
Татяна Йолинска: 24-годишна млада актриса, която е запленена от българското кино още от дете. Има опит като водеща на културни събитие, сред които и наскоро състоялото се „Project Sedem“, където се обединяват 7 изкуства по един покрив.
Марио Василев: 23-годишен абсолвент, носител на награда „Златен кукерикон“ за млада надежда. Звездата му изгрява във филма „Страх“ на режисьора Ивайло Христов, а през следващата година ще продължи да грее в българските киносалони, партнирайки си с актьора Деян Донков.

Двамата са млади, амбициозни и талантливи. Още в първия момент бяха привлечени от идеята, която стои зад „Култура под НеБетУ“ и дори са поканили свои колеги, които да присъстват като зрители. По този начин ще заздравим междууниверситетската връзка сред колегите, създавайки приятна атмосфера за разговори, запознанства и обмяна на опит.