facebook

Събития

media-start-up-web_678x410_crop_478b24840a
16.11.2023 10:00
Събития

Курс по медиен мениджмънт и създаване на журналистическо съдържание

 1. Съдържание

Курсът има изцяло практическа насоченост. Негова цел е планиране и създаване на университетска медия - информационен блог, насочен към младите хора (18-30 г.). Още в първите часове на обучението ще започне създаването на журналистическо съдържание (в текст, видео, подкасти, фотография, инфографики) и неговото публикуване в Блога. Курсът ще обхване всички етапи по планиране, изграждане на платформа, създаване на съдържание, реклама и ПР за въвеждане на пазара и дигитален маркетинг за  популяризирането на новия медиeн стартъп.

 1. Цел

2.1. Основна цел на курса е да подготви студенти за работа в медии, като подпомогне и развие техни практически умения. Във фокуса на обучението е професията на съвременния журналист, работещ в онлайн медия, но паралелно с нея, ще бъде представена и работата на фоторепортерите, на ПР и маркетинг специалистите. Курсът ще развие и практически умения за стратегическо планиране на медиен бизнес. Минавайки през обучението, студентите ще се запознаят с работата по създаване на медиен стартъп – от идеята до негова пълна реализация. Ще научат повече за структурирането на журналистическата редакция, начина й на функциониране, вътрешната координация между различните отдели и ресори, ще придобият практически умения за въвеждането на нов медиен продукт на информационния пазар и усилията по неговото пазарно позициониране.

2.2. Сформиране на редакционен екип за новата медия на НБУ. Ще са необходими хора за следните позиции:

 • репортери (за създаване на журналистически текстове, видео сторителинг, подкасти); не се изисква опит и първоначална подготовка;
 • фоторепортери и оператори; необходими са базови умения за снимане с фото и видео техника;
 • монтажисти; необходими са основни умения за монитране и познаване на монтажни програми;
 • специалисти „Връзки с обществеността“; не се изисква досегашен опит, нужни са умения за креативно мислене и свежи идеи;
 • специалисти „Стратегическо планиране и анализ“; не се изисква опит и първоначална подготовка;
 • специалисти „Дигитален маркетинг“; предимство е досегашен опит и познаване на спецификите на социалните мрежи – Фейсбук, Инстаграм, Тик Ток;
 • копирайтъри и рекламисти; не се изисква досегашен опит, нужни са умения за креативно мислене и свежи идеи;
 1. Целеви групи

Курсът ще е полезен за студенти от всички департаменти (бакалаври, магистри, доктори), които имат интереси в областта на журналистиката и съвременните онлайн медии.

 1. Лектори
 • Курсът ще се води от д-р Евелина Андреева.
 • Ключов лектор и продуцент на видео и аудио съдържание Севда Шишманова.
 • В рамките на обучението, като гост-лектори ще бъдат канени популярни журналисти, подкастъри, фоторепортери, ПР-практици и др. от водещи български медии.
 1. Времева рамка

Предвижда се курсът да бъде от 2 академични часа седмично. Завършилите успешно курса ще получат сертификат, практическото обучение ще бъде зачитано като стаж, а най-изявените ще получат отстъпка от годишната си такса за следващата академична година.

Всички заинтересовани студенти трябва да подадат кратка автобиография и мотивационно писмо на български език на адрес: newblog@nbu.bg и да посочат към коя позиция имат интерес до 13 ноември 2023 г. Допустимо е посочването на повече от една специалност.

Основни лектори:

Д-р Евелина Андреева

Журналист, доктор по медии и комуникации, фотограф, ПР и маркетинг експерт. 26 години работа в БТА, като последните 16 като Главен секретар на агенцията. 2 години работа като Изпълнителен директор в БНР с ресор „Стратегическо развитие, маркетинг и реклама“. Десет годишен опит като собственик и управляващ директор на ПР агенция, носител на много награди в сферата на комуникациите. Автор на поредица от научни публикации. В печат е нейната първа книга „Медийният човек“ с тема журналистическото съдържание в дигиталната вселена.

Севда Шишманова

Журналист, режисьор и продуцент. Член на УС на БНТ, Програмен директор БНТ1 и управляващ филмопроизводството в Българската национална телевизия в продължение на 13 години. Журналистическият професионален опит получава в новините, актуалните и публицистични предавания на БНТ  като репортер, международен и военен кореспондент, коментатор и автор на повече от 15 документални филма.  Филмът “Незавършилата война” е класиран  сред десетте най-добри журналистически филмови постижения в света за 2001 г. и получава наградата “SAIS-Novartis” за международна журналистика на американския  университет “Джонс Хопкинс”, Вашингтон. www.sevdashishmanova.com