Събития

contest-piece-coverjpg_678x410_crop_478b24840a
19.02.2018 11:00
Събития

Лаборатория за писане на пиеси

В рамките на Конкурс за нова пиеса 2018 на тема „Родината“ (19 – 23 февруари 2018 г.)

Галерия УниАрт

Организатор:
Нов български университет

Водещ:
Явор Гърдев

Модератор:
проф. Виолета Дечева, д.н.

Участници:
номинирните от журито на Конкурс за нова пиеса 2018 на тема „Родината“

Това е втората Лаборатория за писане на пиеси в рамките на Конкурс за нова пиеса на НБУ. Тя ще води от режисьора Явор Гърдев. В нея ще участват номинираните в първата фаза на конкурса от журито на Конкурс за нова пиеса на НБУ автори.

Такава лаборатория като част от национален конкурс за драматургия се провежда за пръв път в България. Първият и последният ден на Лабораторията ще бъдат отворени за специални гости и посетители. В тях Явор Гърдев ще направи достояние на присъстващите своята работа с българската драматургия.

Това е уникално за подобен род лаборатории и конкурси събитие и е изцяло новаторска концепция на НБУ, който организира Конкурса за нова пиеса на НБУ

 

Явор Гърдев е възпитаник и завършва през 1991 г. Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“. През 1997 г. получава магистърска степен по „Философия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а в 1998 г. завършва магистърска програма „Режисура за драматичен театър“ в класа на Иван Добчев в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, София. В периода 1996 г. - 2003 г. специализира и получава допълнителна квалификация на различни форуми и в различни институции в Германия, Франция, Великобритания и Съединените американски щати.

Реализирани режисьорски театрални проекти:


2012 - „Хамлет“ от Уилям Шекспир, сценография и костюми Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов (Народен театър „Иван Вазов“, София)
2012 - „Нощна пеперуда“ от Пьотър Гладилин, сценография и костюми [[Даниела Олег Ляхова] (Народен театър „Иван Вазов“, София)
2011 - „Грозният“ от Мариус фон Майенбург, сценография Венелин Шурелов (Саратовски държавен академичен театър "И.А.Слонов", Саратов, РФ)
2011 - „Ръкомахане в Спокан“ от Мартин Макдона, сценография Даниела Олег Ляхова (Народен театър „Иван Вазов“, София)
2011 - „Убиецът Джо“ от Трейси Летс, сценография Никола Тороманов (Театър на Нациите, Москва, РФ)
2010 - „Методът Грьонхолм“ от Жорди Галсеран, сценография Никола Тороманов (Театър на Нациите, Москва, РФ)
2009 - „Козата, или коя е Силвия“ от Едуард Олби, сценография Никола Тороманов (Народен театър „Иван Вазов“, София)
2008 - „Калигула“ от Албер Камю, сценография и костюми Никола Тороманов (Драматичен Театър - Варна) и мн др.
Носител на множество национални и международни награди.