facebook

Събития

tainite_678x410_crop_478b24840a
18.02.2019 12:00
Събития

Лаборатория за писане на пиеси

Конкурс за нова пиеса 2019 на тема „Тайните“

Галерия УниАрт

Водещ:
Валентин Ганев и Жолт Пожгаи

Модератор:
проф. Виолета Дечева, д.н.

Участници:
номинирните от журито на Конкурс за нова пиеса 2018 на тема Родината

Това е третата Лаборатория за писане на пиеси в рамките на Конкурс за нова пиеса на НБУ. Тя ще води от анктьора Валентин Ганев и унгарския драматург Жолт Пожгаи. В нея ще участват номинираните в първата фаза на конкурса от журито на Конкурс за нова пиеса на НБУ автори.

Такава лаборатория като част от национален конкурс за драматургия се провежда за пръв път в България.

Първият и последният ден на Лабораторията ще бъдат отворени за специални гости и посетители. В тях Жолт Пожгаи отправя специално видео-приветствие и изнася публична лекция. Валентин Ганев ще направи достояние на присъстващите своята работа с българската драматургия.

Това е уникално за подобен род лаборатории и конкурси събитие и е изцяло новаторска концепция на НБУ, който организира Конкурса за нова пиеса на НБУ.

Валентин Ганев е един от най-изявените български актьори. Носител на множество национални и международни награди. Преподавател и режисьор. Има над 80 роли в киното и повече от 80 в театъра.

Жолт Пожгаи е известен унгарски драматург. Пиесите му са превеждани и поставяни в множество европейски страни в това число и България. Идва по покана на НБУ за Конкурс за нова пиеса със съдействието и изключителната подкрепа на Унгарския културен институт в София.