facebook

Събития

bertran_678x410_crop_478b24840a
26.01.2024 10:00
Събития

Лекция на проф. Бертран Майер, Constructor Institute, Шафхаузен, Швейцария

Корпус 1, зала 20



Организатор:
департамент „Информатика“



Лектор:
проф. Бертран Майер

Модератор:
проф. д-р Георги Тупаров

Комбиниране на доказателства и тестове за ефективна верификация на софтуер

проф. Бертран Майер

Constructor Institute, Шафхаузен, Швейцария

 

 

Тестовете и доказателствата при верификация на софтуер са считани дълго време за конкурентни подходи съответно фокусирани към различни цели. На практика двата подхода имат важен принос към модерните технологии за тестване като значително подпомагат автоматизираното генериране на тестове. В настоящата лекция са показани редица автоматично генерирани примери със система AutoProof (SMT solver) на езика Eiffel, които доказват предимствата на комбинирания подход при тестването. Показани са три подхода: при неправилна програма се генерират автоматично грешни тестове; при правилна програма се генерират автоматично тестове, които гарантират 100% верни резултати; при програма с бъгове се генерират автоматично тестове за отстраняване на неточности, които да са гарантирано верни. В настоящата лекция се коментират комбинации и с други съвременни технологии за тестване.

 

Проф. Бертран Майер е известен учен в областта на информатиката, автор на език Eiffel, има особен принос в технологиите за тестване, но също така и за оценка на изисквания, проектиране, анализ на информационни системи. Събитието е от особен интерес за студентите по информатика и сродните програми както и за всички заинтересовани професионалисти и непрофесионалисти.

Бертран Майер е професор и проректор на Constructor Institute в Шафхаузен, Швейцария, технически директор на Eiffel Software в Санта Барбара, САЩ. Бил е професор и ръководител на департамент „Компютърни науки“ в Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих (ETH). Известен е със своята книга по обектно-ориентирани технологии и модерни софтуерни технологии, написани за широката публика. Той създава така наречената методология за проектиране на софтуер с договор, която създава условия за производство на софтуер без грешки и с устойчива функционалност. Идеята е приложена в език Eiffel.

 

Работата на проф. Майер е свързана с голям брой теми и проблеми на софтуерното инженерство. Последните му две книги (издадени от издателство Springer) се отнасят за agile методи и основни и критични изисквания при проектиране на софтуерни системи. Проф. Майер има множество награди като ACM Software System, IEEE Harlan Mills за софтуерно инженерство и Dahl-Nygaard за обектно-ориентирани технологии. Той комбинира успешно интересите си към теорията и практиката като мениджър и програмист и технически експерт при много софтуерни решения в Европа и САЩ. Проф. Майер се фокусира към помощта за фирми, които желаят да произвеждат качествен софтуер.