facebook

Събития

img-6268_678x410_crop_478b24840a
15.11.2023 16:00
Събития

Лекция, семинар и творческа работилница „Абстрактния експресионизъм и дизайна, противоречия и актуалност“

Музей НБУ


Организатори:
департамент „Дизайн“, Музей НБУ


Водещ:
Албино Пити


Модератори:
гл. ас. д-р Руслан Лозев
проф. д-р Борис Сергинов
гл. ас. д-р Методи Методиев
гл. ас. д-р Биляна Калоянова д.н.Участници:
Студенти от БП „Интериорен дизайн“ и БП „Уеб дизайн и графична реклама“ МП „Пространствен и продуктов дизайн за интериор“, БП Визуални изкуства


Целта на проекта въвеждането на студентите от департамент „Дизайн“ в експресионистичният творчески език използван в интердисциплинарните творчески методи от един от създатели те му.

 

 

 

След стандартизацията дизайна става длъжник на планетата и съпоставката и проучването на методите информиращи експазионизма, за младите дизайнери от Нов български университет ще се открие необятно поле от възможности.

 

 

 

Още през 70-те години Албино преоткрива изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. Формата става крива, органична и противоречива, защото е по-важно да изразява чувства, отколкото да бъде рационална. В този контекст експресионистичните архитекти отричат целия рационализъм в изкуството. В дизайна персонализацията, бавния дизайн и устойчивостта са текущи и биха могли да се възползват от методиката на абстрактното, Концепцията е по-ценна от тази на функцията, защото е устремена към бъдещето, към дебата, към изследването.

 

 

Албино Пити е роден в провинция Бреша, Италия. Посвещава се на музиката и на рисуването от младежките си години. В края на 1987 г. години поставя началото на ново течение в изкуството „Espansionizmo“.

 

 

 

Негови картини са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации по цял свят. Зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и над 100 пърформанса. На стила и творчеството му са посветени 25 книги, но най-добре го описва критикът Гилермо Джилиоти: "За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!". „Да разчупиш рамките на познатото“ казва Пити, фраза особено актуална за дизайна, изправен пред предизвикателството да промени света.