Събития

26116064-1721525514558087-4649782429280285765-o_678x410_crop_478b24840a
17.01.2018 17:00
Събития

Литературна вечер „Езикът, моето Алтер его: Три книги, три жанра, трима автори, три езика – български, френски, испански“

Център за книгата - книжарница, корпус 1

Организатори:
Факултетът за дистанционно, електронно и продължаващо обучение
Франкофонски център за академични постижения
департамент „Романистика и германистика“

Водещ:
гл. ас. д-р Даниела Александрова, ас. д-р Радосвета Кръстанова и г-н Слав Петков

Модератор:
доц. д-р Йордан Ефтимов

Участници:
преподаватели и членове на академичната общност, студенти, официални лица, външни участници

Как се преживява предизвикателството да изразяваш идеи, мисли, чувства и послания на един „чужд език“? Събитието представя творбите на трима български автори – преподаватели по чужд език, написали и издали книга на език, различен от майчиния.

Гл. ас. д-р Даниела Александрова е доктор по историческа граматика и преподавател по испански език, литература и култура в департамент „Романистика и германистика“ на НБУ. Стихосбирката ѝ „Besos inéditos“ („Непубликувани целувки“) е написана на испански език и е публикувана от испанското издателство „Carena“ през 2016 г. Авторката определя творбата си като „резултат от щастливо съвпадение на моменти и хора“.

Ас. д-р Радосвета Кръстанова е филолог-политолог, доктор по политически науки, преподавател с френски език в департаменти „Романистика и германистика“ и „Политически науки“ на НБУ. През 2016 г. издава книгата „Нови социални движения и Нова политика. Зелeното движение в България“, написана и публикувана на френски език. Монографията е опит за портрет на зеленото движение в България, от Русенските протести от 1987- 1988 г. до движенията за защита на Рила, Иракли, Странджа и Витоша от началото на новото хилядолетие.

Г-н Слав Петков е преподавател по френски език в Първа английска езикова гимназия в София. През 2012 г. издава роман на френски език – „Ce soir, la dentelle“, издаден от „Chiado Editeur“. Определя творбата си като поезия в проза, посветена на голямата писателка и поетеса Яна Язова.

Събитието е отворено за широка аудитория – студенти, преподаватели, поети, писатели, учени и любители на предизвикателствата.