facebook

Събития

cover-nbulogo4_678x410_crop_478b24840a
21.04.2020 12:00
Събития

Литературно четене по случай на Световен ден на книгата и авторското право

Събитието във Facebook

Организатори: департамент „Медии и комуникация“ и студенти от трета година, специалност „Връзки с обществеността“ във връзка с курс: NPRN502 „Управление на специални събития“: Гергана Кузманова, Вяра Костова, Лилия Ганкова, Пламена Господинова, Карина Марангозова, Анна Ценова, Нона Ангелова и Мирослава Семова

Участници:
студенти на НБУ, преподаватели от НБУ, онлайн медия за книгите „Аз чета“, хора имащи интерес към литературното четене и поезията

 

Ръководител:
гл. ас. д-р Десислава Данкова

21 – 23.04.2020 г.
21.04.2020г. – 12:00-13:00 ч./ 18:00-19:00 ч.
22.04.2020г. – 12:00-13:00 ч. / 18:00-19:00 ч.
23.04.2020г. – 18:00-19:30 ч.

Фейсбук страницата на департамент „Медии и комуникация“
Инстаграм страница: readmeout


Какво имаме нужда да чуем днес?
Литературно четене по повод 23 април – Световен ден на книгата и авторското право.
В нашия департамент го отбелязваме всяка година – обичаме книгите! И тази година приемаме предизвикателството да ги направим главния герой.
Според Джордж Оруел „Най-добрите книги са тези, които ти казват това, което вече знаеш“.
И във всяко друго време би бил прав. Ние, студентите от 3 курс, обаче, си зададохме въпроса: Кои книги ни казват това, което имаме нужда да чуем? И какво всъщност имаме нужда да чуем днес? Зададохме същия въпрос на български творци и ги предизвикахме да му отговорят чрез четене на литературно произведение.
На 21, 22 и 23 април ще публикуваме тук видеата с литературни откъси в отговор на въпроса: „Какво имаме нужда да чуем днес?“. Надяваме се, че ще ви припомним колко мъдрост и мир можем да намерим в литературата и ще ви провокираме да потърсите своите отговори в книгите. Благодарим на всички, които ни подкрепят и на вас, които ще бъдете с нас. А кой ще чете на 21, 22, и 23-ти? Следете ни, за да разберете!
„Четем, за да знаем, че не сме сами“, К.С. Луис.

Целта на събитието е да бъде насърчавано четенето, издателската дейност и да бъде защитавана интелектуалната собственост чрез спазване на авторското право.

Задаваме си въпроса „Какво имаме нужда да чуем?“, с оглед на случващото се в момента и пандемията обвзела целия свят, както и нашите мисли.

Заради строгите мерки, които всяка една държава предприе за опазването на човешките животи, ние сме принудени да седим вкъщи, а най-доброто бягство от скуката са книгите и потапянето ни в съвсем различен свят, благодарение на тях.

Развълнувани сме да чуем отговора на нашите гости под формата на видеоклип, който те ще ни изпратят и ние ще публикуваме във страницата на събитието.

С този въпрос ги предизвикваме да изразят както артистичността си, така и форма на гражданска позиция и подкрепа със случващото се по света и у нас.

По този начин ние вярваме, че нашите зрители ще бъдат вдъхновени от любимите си личности и ще ги насърчим към четенето (слушането) на книги.


След публикуването на събитието на 15.04.2020 г. в страницата на департамент „Медии и комуникация“ преди официалното начало на събитието ще се публикуват интересни цитати, публикации от най-различен вид свързани с книгите и авторското право, защитаването на интелектуалната собственост и информация за издателските дейности.

По този начин ние ще се стремим да покажем какъв принос носи това колко е значимо за обществото.
В посочените дни на събитието ще се публикуват клиповете от участниците.

10-минутно литературно четене във видео формат от всеки участник, като видеата ще се публикуват в интервал от 10 минути.


В Instagram на 23.04.2020 г. ще се проведе предизвикателство към хората да си качат на стори снимка с това, което четат в момента и да ни тагват страничката. В последния ден на лотариен принцип ще изтеглим 3-ма от включилите се, които ще спечелят книга или ваучер.
Вярваме, че така ще има по-голям интерес от включилите се.