facebook

Събития

summer-jazz-school_678x410_crop_478b24840a
10.09.2015 11:00
Събития

Лятна музикална академия 2015

Майсторски клас

Корпус 1, Аула и зали на етаж 5

Организатор:
департамент „Музика“

Водещи:
Милчо Левиев - пиано, България/САЩ

R&BB (Rythm & Bulgarian Blues)


Вики Алмазиду - вокал, Гърция
The Art of Singing


Дейвид Мъри - саксофон, САЩ
The techniques & attitudes of Loft Jazz and how to retain high levels of creativity


Грегори Симадопулос - пиано, Гърция
Improvisation Tips

1-10.09.2015


На 1 септември в Нов български университет започва шестото издание на Лятна музикална академия. Четирима известни музиканти в областта на джаз музиката ще водят майсторски класове в продължение на десет дни. Световноизвестният изпълнител, виртуозен пианист и преподавател Милчо Левиев ще запознае участниците с тънкостите на джаз импровизацията в рамките на своя Майсторски клас наречен „R&BB“ (Rythm & Bulgarian Blues).

Милчо Левиев (Milcho Leviev ) е Почетен професор на Нов български университет. Той е създател на Лятна музикална академия в НБУ и повече от петнадесет години провежда своя майсторски клас в университета. Проф. Милчо Левиев е световноизвестен джазмен, който близо четиридесет години живее в САЩ и участва в съвместни концерти с едни от най-известните джаз музиканти. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California).

Вики Алмазиду (Vicky Almazidu) - международно известна певица и преподавател ще ръководи майсторския клас по вокално майсторство в областта на джаза "The Art of Singing". Алмазиду е създател на първия в Гърция клас по джаз пеене през 1988 г. в Съвременната консерватория - Солун, където преподава и до днес. Освен професор Левиев и Вики Алмазиду майсторски класове ще водят и световно известният саксофонист Дейвед Мъри и Грегори Симадопулос – преподавател по поп и джаз пеене, етно-джаз, уърлд мюзик.

Дейвид Мъри (David Murray) е роден в Калифорния, САЩ. Мъри е един от основателите на световноизвестния саксофонов квартет “World Saxophone Quartet“, заедно с O. Лейк, Д. Фемфил, Х. Блуит Той е участвал в записи и има съвместни изпълнения с музиканти като Х. Трeдгил, Дж. Юлмър, Олу Дара, Т. Табал, Б. Морис и много други. В момента Мъри живее в Португалия и участва ежегодно в своята FMM Music Festival.


Лятна джаз академия ще завърши с голям Галаконцерт на 10 септември, 2015, в 21:00 ч., Sofia Live Club. В концерта ще участват най-добре представилите се участници от Академията, заедно със специалното участие на преподавателите. Прослушването на всички инструменталисти и певци, джаз и класически музиканти, без възрастови ограничения ще бъде на 1 септември 2015 г., 15:00 ч., Аула, Нов български университет или чрез материали, изпратени по интернет. За прослушването кандидатите трябва да подготвят 3 пиеси (джаз/поп стандарти, класически или авторски композиции) в бързо, умерено и бавно темпо.

Лятна музикална академия се осъществява с финансовата подкрепа на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и любезното съдействие на Посолството на САЩ в България.