facebook

Събития

mm5_678x410_crop_478b24840a mm4_678x410_crop_478b24840a mm3_678x410_crop_478b24840a mm2_678x410_crop_478b24840a mm10_678x410_crop_478b24840a mm1_678x410_crop_478b24840a
09.06.2015 19:30
Събития

„Магична мощ“ - фентази спектакъл от Роберто Агире-Сакаса

Нов театър - НДК, пл. „България“ №1

Организатор:

Университетски театър

Режисьор:
Ева Волицер

Мултимедийна сценография:

Елена Петрова, Владимир Грънчаров

Костюми:

Яна Дворецка

Хореография:

Анна Пампулова

Пластика:

Иван Недялков

За първи път в България Университетски театър представя фентъзи спекакъла „Магична мощ“ от Роберто Агире- Сакаса. Необикновеното в пиесата е преплитането на герои от драматургичния романс „Бурята“ на Уилям Шекспир (Просперо, Миранда, Ариел, Калибан) с персонажи на съвременни момичета и момчета. Участват и герои от други пиеси като: древногръцките Фурии, Кай Марций Кориолан (”Кориолан”)  и  Шейлок („Венецианският търговец”). Мощта на таланта, мощта на  думите  се разгръщат в сблъсъка между магьосника Просперо и съвременното момиче Мелани, която има магическата способност да извлича герои от театрални текстове и да ги оживява днес. В противопоставянето между доброто и злото се включват както образи от пиеси, така и съвременни  жизнени и очарователни характери като плажният спасител Чет. В спектакъла ярко, динамично и с лекота се редуват местата на действие: Островът на Просперо, съвременната книжарница на Шейлок, нощен клуб Дионисий, плаж на края на града и т. н.

Жанрът на спектакъла е екшън-фентъзи със завладяваш ритъм, искрящ хумор и експресивни драматични моменти. Фантазният характер на пиесата е свързан с магията, науката и преплитането им. Спектакълът е изключително предизвикателство  за младите актьори.  Той съчетава синтетични изразни средства: текст, пластика, сценични боеве, хореография. Искрящият хумор е едно от основните му достойнства. Актьорите - дипломанти успяват да изградят оргинални и запомнящи се характери, като постигат забавата, иронията, но и лириката, и драматизма на текста. Приятелството, любовта, доброто, красотата на живота са посланията на този ярък спектакъл. Сценографията е мултимедийна, с визуални ефекти реализирани в 3D формат, която създава впечатляваща сценична среда и завършен образ на фантазната характеристика на спектакъла. Представлението запленява и се гледа на един дъх.
Участват: Елена Манолова, Любомир Джустров, Константина Челебиева, Габриела Станкова, Тодор Атанасов, Михаил Димитров, Соня Хоанг, Атанас Монов, Димо Иванов, Мариян Димитров, Даниела Филипова, Виктория Симеонова, Марияна Дончева и Митко Якимов.

Роберто-Агира Сакаса е изключително успешен млад американски драматург, сценарист и писател (роден 1973 г.) Завършил е Университета Йейл. Автор е на повече от десет пиеси, сценарист е на много успешни телевизионни комедийни сериали, игрални филми, както и на художествени книги. Пиесата „Магична мощ“ е поставена за първи път в театъра на Университета Йейл. Има няколко реализации в различни театри.