facebook

Събития

pecha-kucha_678x410_crop_478b24840a
18.11.2015 19:00
Събития

Магията, наречена…

Издание от международния формат Pecha Kucha Night – презентации по предварително избрана тема

Корпус 1, зала 508

Организатори:
департамент „Масови комуникации“
Фондация „Арт Проджектс“

Лектори:
студенти и преподаватели от НБУ

Модератор:
доц. д-р Десислава Бошнакова

Участници:
студенти и преподаватели от НБУ

Pecha Kucha (Пачакча) Night е микс от шоу, приятелски разговор и open-mic вечер, който благодарение на мащаба си се превърна във форум за креативност и споделяне. Запазената му марка е 20х20, което означава, че участниците ще направят своето представяне чрез визуален материал в рамките на 20 слайда от презентацията (със снимки) за 20 сек. всеки, и така докато тече презентацията „говорителят“ трябва да се вмести в определеното му време (което общо е почти 7 мин.), споделяйки своята идея, мисъл и чувство, като едновременно докосне и ангажира публиката, за да се получи истинска „пачакча“.

Буквално в превод от японски език pecha kucha означава „свободен разговор“. Форматът на този своеобразен „chit-chat“ води началото си от Япония, където за първи път се случва като независимо събитие за млади архитекти и дизайнери, които споделят своите идеи и проекти и се „предизвикват“ в своеобразен словестен и имиджов „дуел“. Форматът е измислен от Астрид Клайн и Марк Дитам от Klein Dytham architecture, които реалазират първата Pecha Kucha Night през 2003 г. в тяхната галерия. След това до ден днешен над 700 града от цял свят са домакини на този форум.

Фондация „Арт Проджектс“ са и от организаторите на НОЩ НА ТЕАТРИТЕ и координатори на „Европейска Нощ на театъра“ за България. Те държат лиценза за PechaKucha Night от 2013 г.