facebook

Събития

design-2018_678x410_crop_478b24840a
25.04.2018 19:00
Събития

Майски дни на дизайна

Майски дни на модния и артистичния дизайн (19 април - 26 юни)

Организатор:
департамент Дизайн

За трета поредна година студентите по моден и интериорен дизайн на Нов български университет ще представят пред софийската общественост творчески разработки в поредица от събития, обединени под общото заглавие „Майски дни на дизайна“. С помощта на своите преподаватели те ще демонстрират по един категоричен начин усета си за иновативност, красота, стил и мода.

Мащабното събитие ще се съсредоточи върху двете основни линии на обучение по дизайн в НБУ – моден и интериорен. Студентите по моден дизайн ще представят в рамките на Майски дни на модата редица атрактивни събития като модни ревюта, модни инсталации, флаш моб в ретро трамвай, изложба, уъркшоп, лекции и презентации. Младият български дизайнер Милко Бояров, победител в престижни модни конкурси и част от световноизвестния гигант SWATCH в Цюрих, ще бъде гост на Майските дни на модата. Дипломните ревюта на бакалаврите и магистрите по мода ще бъдат част от Balkan Fashion Week, а по време на модната седмица ще бъде дадено началото и на международен конкурс за млади дизайнери „IDEMODA“, организиран от НБУ и BFW.

Майските дни на модата започват на 25 април с атрактивно модно ревю „Цветове и десени“ в изисканото пространство на „Vogue Vision Academy“, ул. „6 септември“ 55А. С любезното съдействие на стилист Митко Дамов ще бъдат показани студентски модни инспирации, създадени от студентите по време на проведения в началото на април майсторски клас по мода. Под ръководството на модния дизайнер Мила Атева, собственик на известния бранд „Sassa Biorg“, студентите усвоиха похвати в комбинирането на цветове и десени и създадоха колекция, която ще бъде съчетана с последните новости в прическите и грима. Модна инсталация от тениски, обработени и изрисувани от студенти ще бъде изградена във „Vogue Vision Academy“.

В Майските дни на артистичния дизайн, освен студентите по интериорен дизайн и технитепреподаватели, участие ще вземат едни от значимите имена на българската дизайн сцена: Красимир Капитанов – най-реализирания български дизайнер в областта на интериора, Иван Александров и неговото студио Dada Project Studio, Николай Табаков със своите оригинални и разпознаваеми като стил лампи, както и гости-лектори от международната дизайн сцена като Кристиян Бройер (Германия), Весела Станоева (Дортмунд, Германия) и преподаватели от IED (Istituto Europeo di Design) – Милано, Италия. Творчески работилници, водени от интериорни експерти и високо квалифицирани преподаватели, изложби, семинари, творчески ателиета очакват гостите на Майски дни на артистичния дизайн. Поредицата от събития ще завършат с пътуващ семинар и единствен по рода си за страната и за региона „Ленд арт и дизайн – Лозенец, Корал“, които ще бъде експониран в мащабна инсталация в изложбените пространства на галерия „One - Monev“.

Дните на артистичния дизайн започват с изложбата „Дада предметност в дизайна – 2018“, където студентите и преподавателите от НБУ, следвайки примера на дадаистите, ще се обърнат към дада предметността. С творбите си авторите ще демонстрират друг и нестандартен поглед към предметите в дизайна. Протестът против липсата на разум чрез интелектуална игра и изразяването на идентичност и оригиналност с пълния капацитет на фантазията ще бъдат вдъхновенията за създаването на творбите. Изложбата ще бъде открита на 02 май 2018 г. от 19:00 часа в Дада арт център, ул. „Бенковски“ №10.

С третото издание на Майски дни на дизайна Нов български университет дава заявка за утвърждаване на един силен международен форум, в който да бъдат споделени както постиженията на образованието по дизайн у нас, така и да се представи различното и креативно мислене на младите творци по моден и интериорен дизайн.



Прикачени файлове