facebook

Събития

master-classes_678x410_crop_478b24840a
27.01.2023 10:00
Събития

Майсторски класове „Фотографска работилница“ 22/23 есенен семестър

Радио-телевизионен център НБУ


Организатори:
департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, БП „Фотография“


Гост лектори:

  • 27.01.2023 г. Майсторски клас 1 – „Кинематографично осветление“ с оператора Христо Лазаров
  • 28.01.2023 г. Майсторски клас 2 – „Работен процес в модната фотография“ с фотографа Васил Германов
  • 29.01.2023 г. Майсторски клас 3 – „Как да създадем вдъхновява разказ в краткия видео клип“ с оператора Красимир Стоичков.

Модератори:
гл. ас. д-р Енчо Найденов,
гл. ас. д-р Ангел Коцев


Участници:
студенти от различни специалности в НБУ


Проектът „Фотографска работилница“ представя поредица от събития свързани с интересни обучителни теми и изложби от света на визуалните изкуства – фотография и видеография, графичен дизайн, кино.

Насоката на инициативите в есенният семестър на 22/23 учебна година с насочени към:

МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ - Темите ще покриват тенденции от различни направления, търсещи интердисциплинарна насоченост и към други програми занимаващи се с визуално изкуства в НБУ. Основна насока на майсторски класове е практическа дейност и реализация по предварително подбрани и одобрени теми. Лекторите са утвърдени професионалисти в областта на фотографията и други визуални изкуства.  

Регистрация: https://forms.gle/2VVXorVwFcn7Ja7m7

Майсторски клас 1 – 27.01.2023 г. „Кинематографично осветление“ с оператора Христо Лазаров

В майсторският клас ще се научите:

Теоретична част

* Как да блокирате сцени за максимална дълбочина в кадъра

* Как да изберете ъгли и движението на камерата

* Къде да поставите ключовото си осветление за най-кинематографичен вид

* Как да използвате фалшиви цветове, за да експонирате правилно вашето изображение

Практическа част

Студентите се разделят на екипи - фотограф, асистент на фотографа, DIT, осветление, сет дизайнер и т.н. и под напътствието на водещият, майсторският клас заснемат задача по предварително разяснена тема. Финализиране на практическата част - обсъждане на постигнатите резултати.

Христо Лазаров е кинематограф, собственик на Anamorphstudio & Anamorphstudio rental. Той е с над 20 години опит в продукцията на реклами, документални, късометражни и пълнометражни филми. Неговият подход към кинематографията има за цел да създаде интимен визуален език, който да резонира дълбоко в зрителя. За тази цел, техническите и естетическите решения са мотивирани от емоционалните нужди на разказа със силно подчертан натурализъм. Умее еднакво добре да разказва истории в динамична среда от реалния живот, както и да работи с голям екип на снимачна площадка. Обича да приема технически и артистични предизвикателства, заобиколен от ефективен екип.

Майсторски клас 2 – 28.01.2023 г.  „Работен процес в модната фотография. Създаване на моден едиториал“ с фотографа Васил Германов

В майсторският клас ще се научите:

Теоретична част

* Какво е моден едиториал?

* Какъв екип участва при изработването на едиториал?

* С какво е важно да се съобрази фотографът при заснемане на едиториал?

Практическа част

Студентите се разделят на екипи - фотограф, асистент на фотографа, DIT, осветление, сет дизайнер и тн. и под напътствието на водещият, майсторският клас заснемат задача по предварително разяснена тема. Финализиране на практическата част - обсъждане на постигнатите резултати.


Васил Германов е един от най-известните модни фотографи в България с повече от 20 години опит. Пред обектива му са заставали световно известни модели, актьори, дизайнери,  хора на изкуството от  малката и голяма сцена. В портфолиото му има стотици корици на списания, модни кампании и проекти. През 2014 печели модно отличие и е награден със Златна Игла.

Майсторски клас 3 – 29.01.2023 г. „Как да създадем вдъхновяващ разказ в краткия видео клип“ с оператора и фотограф Красимир Стоичков.

В майсторският клас ще се научите:

Теоретична част

* Как използваме изразните средства - композиция, светлина, цвят и движение на камерата за да създадете вдъхновяващ видео разказ.

* Как да променяте зрителското възприятие за обект и пространство в кадъра

* Как да комбинирате различните изразни средства за да създадете емоционално визуално съдържание

Практическа част

Студентите се разделят на екипи - оператор, асистент на оператора, DIT, осветление, сет дизайнер и тн. и под напътствието на водещият, майсторският клас заснемат задача по предварително разяснена тема. Финализиране на практическата част - обсъждане на постигнатите резултати.

 

 

Красимир Стоичков е оператор с дългогодишен опит, автор и съавтор е на редица документални и игрални филми, част от които са „Пасажери“ док. Филм (2020 г.) реж. Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, „Втори шанс“ (2019 г.), док. филм, 27 мин., автор, режисьор, оператор. България, Португалия, Италия, Унгария, Великобритания, „Потъналата история на Черно море“ (2018 г.), док. филм, реж. Николай Василев, автор Мария Чернева, БНТ, „Пътуване в миналото“ (2018 г.), документална поредица за археология, 4 серии, автор Мария Чернева, БНТ.

В творческата биографи на Красимир Стоичков присъстват и редица фотографски инициативи, творчески и комерсиални. В областта на  рекламната фотография има реализирани множество проекти за десетки компании и организации в неправителствения сектор. Създава четири самостоятелни изложби експонирани в България и чужбина. През 2022г. авторският проект в социалните мрежи: „България в два цвята / Bulgaria in two colors“ му носи награда на Съюза на българските журналисти в раздел Фотожурналистика - „Златно перо“.


Проектът се финансира от Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.