facebook

Събития

bear_678x410_crop_478b24840a
09.05.2022 18:00
Събития

„Мечка – беглец от цивилизацията“ – хибридна изложба с визуални материали от предстоящия едноименен документален филм

Корпус 1, Централно фоайе

Организатори:
преп. Стефан Войводов 
Роберта Колева

Водещи:
преп. Стефан Войводов, Роберта Колева

Черно-бели фотографии, авторски картини и видео откъси, част от работния процес по време на създаването на късометражен документално-анимационен филм, посветен на конфликта между хората и мечките.

„Мечка – беглец от цивилизацията“ е първият документален филм на Стефан Войводов, в който реално заснети кадри ще бъдат допълнени в комбинация с пластиката на рисуваната анимация. Ще проследим отблизо съжителството между хората и мечките, както и конфликтите между човечността и зверството като променливи роли.

Преди завършването на работата по филма, авторът представя предварителна едноименна изложба, която има за цел да създаде портрет на животното и потайното му съществуване, но същевременно е призив към съхраняването на този уязвим вид. Идеята на събитието, предхождащо лентата, е да бъде хибридна изложба, включваща документален фото разказ в кадри, авторски картини и видеа*, посветени на дълбокия символ, който носи образът на мечката.

Изложението „Мечка – беглец от цивилизацията“ е с отворен характер и цели да привлече публики както от по-творческите среди като специалностите „Кино и телевизия“ и „Фотография“, така и представители на различни научни сфери и любителите на природата и животните.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“ и предстои да продължи своя живот в Природонаучния музей в с. Черни Осъм. Започвайки пътя си в пространството на Нов български университет, тя ще бъде пример за студентите, посветили своето следване в търсене на изразните средства, с които да дадат гласност на темите, които ги вълнуват.

Стефан Войводов е хоноруван преподавател в специалност в БП „Анимационно кино“ в Нов български университет, магистър „Анимационна режисура“ НБУ, бакалавър „Анимационно кино“ НБУ с интерес в анимационното и документалното кино, живописта, графиката, екологията. Носител е на международни селекции и награди от фестивали за анимационно кино. Участвал е в изложби, проекти, част от екипа на Световния фестивал на анимационния филм, Варна (директор Анри Кулев).

Роберта Колева е журналист и автор на статии, част от студенския съвет на Нов български университет, изявен студент от специалност „Антропология“. Фокус на професионалните ѝ интереси са изкуствата, културния мейнджмънт, антропологията. Участник е в редица семинари, обучения и форуми за професионално надграждане и специалзиране.