facebook

Събития

l-ord-of-the-tales-web_678x410_crop_478b24840a
14.03.2024 17:30
Събития

Междуакадемична дискусия "LORDS OF THE TALE"

Дискусия за фентъзито като литературен жанр и поп културен феномен

Музей на НБУ



Организатори:
департамент „История“,
Музей на НБУ



Дискутанти:
Никола Симеонов – магистър в СУ, специалности: Културология и Философия,
Калина Симеонова - НХА, специалност Книга и печат,
Росица Попова - НХА, специалност Книга и печат,
Георги Петров - магистър в СУ, специалност Журналистика,
Станислав Кюлджиев - магистър, специалност Англицистика.

Модератор:
Кристиян Сергинов - студент в НБУ, Сдружение в обществена полза „ERROR 404“


Участници:
Студенти и преподаватели от бакалавърските и магистърските програми на НБУ, СУ, НХА и Сдружение в обществена полза „ERROR 404“


Фентъзито е литературен жанр, който съчетава митологични, магически и свръхестествени елементи в едно произведение. Това е жанр, в който читателят е въвлечен в необичайни светове, населени с различни същества, магии и епични приказки, очароващи както малки, така и големи. 

Днес фентъзито е неотделима част от киното, телевизията, видеоигрите и различни видове изкуства, осигурявайки ни възможност да избягаме в магични светове, пълни с необятни приключения и необичайни срещи. Известни поредици като „Властелинът на пръстените“, „Колелото на времето“ „Хрониките на Нарния“ и „Игра на тронове“ са от многото примери за влиянието на фентъзито в популярната култура.

Дискусията ще засегне писателите: Джон Роналд Руел Толкин, Чосър, Джордж Р. Р. Мартин, Клайв Стейпълс Люис и др. Фентъзито оказва влияние и на гейминг културата - настолните и компютърните игри, които представляват сбор от много културни пластове и форми на изкуство.

Годината 2023 отбеляза постижение в създаването на именно това мултимедийно изкуство с компютърната игра „Балдурс Гейт III“, която спечели множество награди. Малко известно е, че музиката към играта е създадена от българи, а основен изпълнител е Мария Анастасова. Тя е гост на събитието и е част от Алумни общността на НБУ. Темата която играта „Балдурс Гейт’’ засяга е отново свързана с древните митологични елементи и фентъзи литературата в стил „Толкин“.