facebook

Събития

africa-animals-768x512_678x410_crop_478b24840a
15.01.2024 17:30
Събития

Междудепартаментен семинар „Африка: история, икономика … и ФУТБОЛ!“

Корпус 1, Музей на НБУ



Организатори:
департамент „История“,
департамент „Икономика“,
Музей на НБУ



Водещи:
доц. д-р Едуард Маринов
гл. ас. д-р Методи Методиев


Участници:
Студенти и преподаватели от бакалавърските и магистърските програми на НБУ


В периода 13.01 – 11.02.2024 се провежда поредното издание на Купата на африканските нации – нека заедно опознаем непознатата Африка с нейната богата и многообразна история, нарастващото й значение на световната сцена – икономически, политически, и не на последно място – във футболно отношение.

Въпреки че Африка е вторият по територия и по население континент в света, държавите там са сред най-слабо развитите в света. Основната причина за това е характерът на националните стопанства на повечето от тях, които са ресурсно-базирани, ориентирани главно към развитие на първичния сектор. Държавите в Африка имат нарастващата роля в световната политика и икономика, най-вече от гледна точка на големия икономически потенциал и на природните богатства, с които разполагат, както и поради преориентацията им към демократични ценности и пазарна икономика. Сложните политически процеси, обусловени от колониалното минало на тези страни, не им позволяват да използват ефективно икономическия си потенциал, но в последно време се наблюдава засилен интерес към континента и сериозна борба между най-големите икономики в света за пазарите и ресурсите на континента.

През последните няколко десетилетия африканските футболни отбори и играчи придобиха солидна международна репутация. Днес повече от 100 футболисти от цяла Африка играят в първодивизионни професионални футболни отбори от в Европа, Южна Америка и Съединените щати. На последното световно първенство само Европа и Южна Америка имаха повече национални отбори, представени на Световното първенство от Африка. Това е ясно свидетелство за международното значение на африканския футбол. Купата на африканските нации е главният международен футболен турнир в Африка. Той се провежда под егидата на Африканската футболна конфедерация (КАФ) и е аналог на Европейското първенство по футбол за африканските страни. Първото издание на турнира е през 1957 г., а от 1968 г. насам той се провежда веднъж на всеки две години.

 

Изображение: 4posoki.com