facebook

Събития

surva_678x410_crop_478b24840a
24.01.2019 11:20
Събития

Междудепартаментен семинар „Маскарадните игри в България – традиции и съвременност“

Корпус 1, зала 514

Организатори:
департамент „Музика“, департамент „Антропология“ и департамент „Нова българистика“

Водещ:
гл. ас. д-р Маргарита Кръстева

Участници:
студенти от бакалавърски програми „Музика“, „Русистика“ и „Приложни чужди езици за администрация и управление“ (на англ. ез. и втори чужд език)


Семинарът е част от проекта „Пътуващ семинар до гр. Перник по време на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“ към ФБО.

Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, при което се събират подаръци от стопаните (брашно, боб, яйца и др.). Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Накрая, на селския мегдан, кукерите играят буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци.

Ще проследим кои са основните моменти в маскарадните игри в България в различните региони на страната. Ще потърсим новите елементи и как в съвременността се трансформират тези традиции.