facebook

Събития

plener_678x410_crop_478b24840a plener_678x410_crop_478b24840a
20.09.2015 10:00
Събития

Международен пленер „Рисуване, живопис и стъкло“, Созопол 2015

Творческа база на НБУ, гр. Созопол

Организатори:
Факултета за дистанционно, електронно и продължаващо обучение
Център „Българо-европейски културни диалози“
департамент „Изящни изкуства“
департамент „Изкуствознание и история на културата“

Ръководители:
доц. д-р Моника Попова,
доц. д-р Константин Вълчев - НБУ
и Милан Крайчек (Milan Krajíček) и Андреа Вокржалова (Andrea Vokřálová) - Академия за приложни изкуства в гр. Светла над Сазавоу

Участници:
студенти от  модул „Керамика и стъкло“ на департамент „Изящни изкуства“, НБУ
студенти от чешката Академия за приложни изкуства в гр. Светла над Сазавоу

От 08.09 до 20.09.2015 г. със съдействието на Община Созопол в базата на Нов български университет в гр. Созопол се провежда международния пленер „Рисуване, живопис и стъкло“. Студентите от модул „Керамика и стъкло“ на Нов български университет с преподаватели доц. д-р Моника Попова и доц. д-р Константин Вълчев обединяват отново творчески сили с колегите си от чешката Академия за приложни изкуства в гр. Светла над Сазавоу с преподаватели Милан Крайчек (Milan Krajíček) и Андреа Вокржалова (Andrea Vokřálová).

В края на тази пролет студентите на НБУ за втора година посетиха базата на Чешката академия, където с помощта на майсторите-духачи на стъкло изпълниха своите проекти. И в тази специфична художническа работа всичко започва от скицата и идейния проект. Следват процеси на издухване, темпериране и студена обработка на материала, докато накрая разтопената стъклена маса придобие желаната пластична форма.

По идея на Факултета за дистанционно, електронно и продължаващо обучение и Център „Българо-европейски културни диалози“ на НБУ обработените стъклени скулптури от тазгодишната практика на българските студенти и рисунките на техните осем колеги, реализирани в периода на международния пленер в Созопол, ще могат да се видят в Градската галерия в Созопол. За атмосферата в творческата база на университета е показателен емоционалния пост на г-жа Андреа Вокржалова (Andrea Vokřálová), която сподели на страницата на събитието във Facebook.

„Ние сме тук, и ние създаваме! Здравейте, НБУ! Благодарим Ви за възможността да опознаем този прекрасен град, пълен с красиви кътчета. Нашите ученици работят с ентусиазъм от петък насам. И да се похвалим с няколко снимки от вчера.“
На пленера ще вземе участие и Росена Иванова, студентка пети семестър в програма Изкуствознание (НБУ). Участието й е заявка за по-голяма творческа междудепартаментна диалогичност.