facebook

Събития

auf-01_678x410_crop_478b24840a
06.02.2018 14:00
Събития

Международен студентски дебат за Европа „Да укрепим демокрацията – Дигитална революция и основни права“

Strengthening democracy – Digital Revolution and Fundamental Rights #EUmyfutur

Народно събрание на Република България

Организатори:
Асоциацията Europa NOVA
Франкофонски център за академични постижения към НБУ
Университет на Версай-Сен-Кантен, Париж
Американски университет, Благоевград

Водещи:
проф. Жил Руе, Университет на Версай- Сен-Кантен, Париж
доц. д-р Антоний Гълъбов, НБУ
доц. д-р Жан Кромбоа, Американски университет, Благоевград
д-р Радосвета Кръстанова, НБУ
Дени Симоно, президент на ЕuropaNOVA

Модератор:
д-р Елиз Бернар, eвропейска асоциация EuropaNOVA

Участници:
студенти от различни програми на НБУ (международна политика, право, администрация и управление и др.), Университета на Версай-Сен-Кантен, Париж, Американския университет, Благоевград, млади доброволци от неправителствения сектор от България, Франция, Белгия, Сърбия.

2018 може да постави начало на промяната. България съвсем наскоро пое председателството на Съвета на ЕС. През октомври 2017 г., френският президент Еманюел Макрон обяви инициатива за създавана не Демократична конвенция за Европа, с цел съживяване на връзката между ЕС и нейните граждани. Дигиталната революция може да ни помогне да изградим стратегията си и да укрепим основополагащите права, в името на една по-добра Европа.

В светлината на тези събития, ще разсъждаваме къде се намира Европа днес – какви стъпки биха укрепили демокрацията и биха гарантирали основните права на гражданите – както и какво бе направено през последните месеци и какво трябва да се направи в бъдеще.

Дебатът ще даде възможност на студенти от няколко европейски държави, подпомагани от експерти, политици и университетски преподаватели, да разсъждават върху бъдещето на ЕС и да предложат идеи и отправни точки за създаване на „Пакт на младите за Европа“. 

Събитието ще бъде открито от Росен Плевнелиев, бивш президент на Р. България и Даниел Кон-Бендит, бивш заместник-председател на Европейския парламент, инициатор на Апела от 9 май, озаглавен „A Roadmap for a New European Resistance“ (Пътна карта за нова Европейска съпротива).

Eдна от водещите идеи в Пътната карта за Европа е въвеждането на програма Еразъм в средните училища в държавите членки на ЕС.