facebook

Събития

de01_678x410_crop_478b24840a de02_678x410_crop_478b24840a de03_678x410_crop_478b24840a de4_678x410_crop_478b24840a de05_678x410_crop_478b24840a
12.06.2018 19:00
Събития

Международна изложба „Море в Юзина – да запазим Корал 2018“

В рамките на Майски дни на дизайна 2018 г. (12 – 20 юни 2018 г.)

Галерия „Юзина“, София, ул. Московска № 11 – до Британското посолство

Организатор:
департамент „Дизайн“ 

Ръководител:
проф. д-р Борис Сергинов

Екип:
проф. д-р Борис Сергинов,
гл. ас. д-р Б. Калоянова,
Руслан Лозев,
гл. ас. д-р Иво Попов

Участници:
преподаватели от НБУ, студенти от БП „Интериорен дизайн“ и МП „Пространствен дизайн“, преподаватели от Дортмунт, Германия

Междудисциплинарна, международна изложба представяща резултатите от „Ленд арт творческо ателие - да запазим Корал“ и творческите работилници на Кристиян Бройер, Весела Станоева, Красимир Капитанов и др.

„Сравнен с бетонните плажове, които оставяме в наследство на нашите деца, „Корал“ предизвиква естетически шок. Използвайки дизайнерски подход към пространствената среда на „Корал“, както и различни съвременни техники за работа с природни материали, младите творци от НБУ поетизират красотата и романтиката на един от последните незастроени плажове в България, като по този начин стоят зад каузата, Корал да не се превръща в строителна площадка.

Групата естествено се обръща към изразните средства на ленд арта – форма на творчество, родила се в борба за защита именно на такива застрашени места. Бих казал, че хора като Вито Акончи, Ричард Лонг, Робърт Смитсън се занимават с екстериорен и пространствен дизайн в големи мащаби. Ако изхождаме от идеята, че земята е наш дом, то това е и форма на интериорен дизайн, в който композиционните принципи са същите, както и подходът към формата. Всички тези методи са оръжия които изразяват една идея, да запазим красотата на Корал, да запазим нашия дом.“
Проф. д-р Борис Сергинов


Експозицията е резултат от пленер, на който бяха проведени множество творчески работилници, семинари и лекции на различни теми свързани с поезията на прирадата, музиката и изобразителните изкуства защитаващи идеята за по-чисти и незастроени плажове.

Група млади творци представят пространствени инсталации, скулптури и обекти, създадени в диалог с природата на черноморския плаж „Корал“. Проектът „Биоморфни форми – да запазим Корал 2018“ е част от „Майски дни на дизайна“ – НБУ и развива идеи от ленд арта – изкуството сред природата. Творци в предстоящата експозиция са обединени от визията за алтернативен подход към дизайна и любовта към чистата природа на плаж Корал, студенти и преподаватели от НБУ.

В изложбата могат да се видят авторски фотографии и видео на Васил Гарнизов, инсталации от ленд арт ателието на Руслан Лозев, Биляна Калоянова, Борис Сергинов, Иво Попов, Р. Попова и Весела Станоева, Кристян Броьер от Дортмунт др.; студентски творби и проекти на Ирина Вълкова,Кристина Димитрова,Пенка Желева , Светослава Славкова, Ели Петрова, Илина Попова, Маргарита Манолова, Стоян Жечев,Яница Николова , Кристина Попова, Адиел Илиева, Натали Матева и др.

Събитието се реализира с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.