facebook

Събития

fb_678x410_crop_478b24840a
15.07.2024 17:00
Събития

Международна изложба „Приключението Fine arts & Erua“: Фотографии, импасто и абстрактна живопис

Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“


Организатори:
Книжарницата и галерия „НБУ в Центъра“
департамент „Дизайн“



Водещ:
гл. ас. д-р Румен Кожухаров, департамент „Дизайн“

 

Откриването ще бъде на 15 юли в 17:00 часа.

Изложбата ще може да се разгледа от 15 юли до 15 август.

 

От 15 юли до 15 август книжарница и галерия „НБУ в Центъра“ представя експозиция с резултатите на студенти от Алианса на европейските реформаторски университети – ERUA, след като трета поредна година се проведе интензивен курс ERUA014 „Импасто и абстрактна живопис за всеки“. По идея и под ръководството на гл. ас. д-р Румен Кожухаров студентите посещават Нов български университет в рамките на четири дена между 13 и 16 юни през пролетен семестър на 2023/2024 академична година.

 



Живописната импасто техника е основна част в творческата и изследователска дейност в интензивния курс. Подбрана е поради своите специфики и способности да освобождава хората от повечето възможни притеснения пред бялото платно. Използването на текстурите, мазките оставяни от различните обекти покрай нас създават невероятно безкраен свят познат на човечеството от много далечни времена. В курс ERUA014 „Импасто и абстрактна живопис за всеки“ се набляга на експериментирането с боята, текстурата и възможностите за себеизразяване върху платната.

Така нареченото „текстурно изкуство“ в момента е една от най-горещите тенденции в изобразителното изкуство в социалните медии. Богатството от възможности за създаване на ниски и високи релефи, изследвайки първите стъпки в скулптурата до безкрайното експериментиране с цветовете на акрилната боя, гланца, матовите повърхности, броката и позлатите – отваря един безкраен свят за приключения и фантазия.

 



В успешната реализация на интензивния курс се включиха осем студенти от Université Paris 8 – Франция, двама студенти от SWPS University - Полша, а също така и петима студенти от Нов български университет.
Настоящата експозиция ще представи фотографии от различни моменти и събития свързани с интензивния живописен курс, презентиращи всички участвали студенти – Alya Ben Amor, Azul Paola Meza, Charlie Brault, Fredy Antonio, Hanaa Er-rmaili, Koffi Martial, Molka Hedhli, Seyedehzohreh Sadati, Wiktoria Kowalczyk, Zofia Gizicka, Валентин Борисов Хаманов, Димитрина Божидарова Миленкова,  Мануела Ивайлова Александрова, София Александрова Кечиджиева, София Илкова Дренкова.
Във фотографската част от изложбата ще можем да проследим семинарната част в музеи и галерии в центъра на София /Квадрат 500, Съюз на българските художници, Софийска градска художествена галерия, Храм-паметник „Свети Александър Невски“, черква „Света София“/; Рисуването на живописните платна от първите стъпки до завършените произведения на студентите.

Под формата на живописни платна ще бъдат показани творбите създадени специално за курса от гл. ас. д-р Румен Кожухаров.

Успешното реализиране на курс ERUA014 „Импасто и абстрактна живопис за всеки“, живописните материали на студентите, подреждането на експозицията и нейното разпечатване са финансирани от Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.