facebook

Събития

p1140644_678x410_crop_478b24840a
15.05.2018 09:00
Събития

Международна конференция „Регионално развитие и трансгранично сътрудничество – европейската перспектива за страните от Западните Балкани“

Корпус 1, 310 аудитория „Проф. Петър Мутафчиев и проф. Вера Мутафчиева“

Организатори:
департамент „Политически науки“
Лаборатория за публични политики, УПИЗ към Департамент „Политически науки“, с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“ - България

Водещ:
доц. д-р Антоний Гълъбов

За участие в конференцията са поканени посланици на страните-членки на Европейския съюз, както и на страните от Западните Балкани. Поканени за участие са: Президентът Росен Плевнелиев; министъра на българското председателство, г-жа Лиляна Павлова; представители на Министерството на външните работи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството; народни представители от 44-то ОНС, както и Представителството на Европейската комисия в България.

В конференцията, чрез видео-конферентна връзка, ще участват експерти Асоциация EUROPA от Франция, Германия, Испания и Италия.

В работата на конференцията ще вземат участие представители от българската делегация в Кометата на регионите, Асоциацията на българските градове и региони, Европейския институт, областни управители и експерти в областта на регионалното развитие и трансграничното сътрудничество, работили по европейски проекти в тази област, колеги от департамент „Политически науки“ и изявени журналисти.

В навечерието на срещата Европейски съюз – Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май 2018 година, в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, на този университетски форум ще бъдат дискутирани перспективите за европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Акцентът ще бъде поставен върху регионалното развитие и трансграничното сътрудничество като конкретни приоритети в процеса на присъединяване и интеграция на страните от Западните Балкани.

Успешното провеждане на този форум в НБУ ще допринесе за публичния образ на университета и ще подчертае ролята на научната експертиза в процеса на планиране и реализация на политиките на европейска интеграция.